Anderson en Van Gerwen klaar voor WK darts

Sjors (Sj0rSz)

De dartsliefhebbers kijken er al reikhalzend naar uit, maar komende donderdag is het zover. Dan gaat in Alexandra Palace in Londen het WK darts weer van start. De finale wordt op de eerste zondag van het nieuwe jaar, 3 januari, gespeeld. En de prijzenpot liegt er ook niet om. Er is maar liefst anderhalf miljoen pond, omgerekend ruim twee miljoen euro, te verdelen.

Gary Anderson begint het toernooi als titelverdediger en is logischerwijs favoriet, maar ook veelvraat Michael van Gerwen staat weer hoog genoteerd. Mighty Mike won dit jaar onder meer The Masters, het UK Open, de World Matchplay en de Grand Slam of Darts, maar moest vorig jaar zijn meerdere in Anderson erkennen.

Zoals de traditie voorschrijft komt Anderson al op de eerste avond in actie. Hij zal het opnemen tegen een Deense of Engelse qualifier, die voor het eerst in Ally Pally in actie mag komen. "Ik heb wonderschone herinneringen aan het WK van vorig jaar. Kan bijna niet wachten op het weerzien", keek de Schot vooruit. "Het is moeilijk je voor te bereiden omdat je de tegenstander nog niet kent. Maar Per Laursen loopt al jaren mee en Andy Boulton deed het in de kwalificatie heel goed. Gemakkelijk wordt het dus niet."

Van Gerwen begint een dag later aan het toernooi en is op dit moment de man in vorm. In de eerste ronde treft de darter uit Gemonde de Thai Thanawat Gaweenuntawong of de Duitser Rene Eidams. "Altijd link, want om eerlijk te zijn heb ik van beide spelers maar weinig gezien", aldus Van Gerwen. "Maar ze zijn zo ver gekomen, dus je kunt het niet te licht opvatten. Ik zal scherp zijn."

Ook blikte Van Gerwen ook nog kort terug op een fantastisch dartsjaar. "Ik heb een briljant jaar achter de rug en afgelopen maand was helemaal verbijsterend. En nu, na een korte break, het WK. Ik moet me op één wedstrijd tegelijk richten. Dat is precies wat ik ga doen."