EenVandaag: Geert Wilders politicus van het jaar

anoniem_22072019030306

Geert Wilders is door EenVandaag-kijkers verkozen tot Politicus van het Jaar 2015. De uitslag werd maandagavond in een extra lange live-uitzending van EenVandaag bekendgemaakt. De PVV-leider liet Jesse Klaver en Jeroen Dijsselbloem achter zich.

Vrijdag had EenVandaag een top-3 bekendgemaakt op basis van 30.000 uitgebrachte stemmen. Wilders vormde die top-3 samen met GroenLinks-leider Jesse Klaver en PvdA-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Uiteindelijk brachten 37.000 mensen een stem uit, van wie 25 procent op Wilders stemde. Klaver haalde 14 procent, Dijsselbloem 9 procent.

Derde keer
Het is de derde keer dat Geert Wilders de titel publieksverkiezing wint. Dat was ook het geval in 2013 en in 2010. In de tussenliggende jaren wonnen Frans Timmermans (2014), Diederik Samsom (2012) en Emile Roemer (2011). Niemand won de titel vaker dan Wilders: zowel Rita Verdonk als Wouter Bos gingen twee keer met de prijs aan de haal.

Wilders wordt geroemd om zijn opstelling in de vluchtelingencrisis en om zijn vooruitziende blik. Wilders scoort vooral goed bij de eigen achterban, terwijl Klaver en Dijsselbloem een breder electoraat aanspreken. Kiezers vinden Klaver een frisse verschijning en prijzen zijn duidelijke idealen en visie. Dijsselbloem wordt gezien als een baken van rust en krijgt ook veel lof voor de manier waarop hij twee zware taken (minister van Financiën en voorzitter van de eurogroep) weet te combineren.

Jongeren
Het jongerenpanel van EenVandaag verkoos Jesse Klaver tot beste politicus van 2015, gevolgd door Geert Wilders. Premier Mark Rutte en D66-leider Alexander Pechtold delen de derde plaats. Jongeren vinden dat Klaver duidelijke taal spreekt, goed is in het debat en zich betrokken toont.

Geert Wilders
Geert Wilders is verkozen tot Politicus van het Jaar.