Massale evacuaties op Filipijnen om tyfoon

Redactie

De Filipijnen zetten zich schrap voor tyfoon Melor. Uit voorzorg zijn ongeveer 750.000 inwoners van het centrale deel van de eilandengroep geëvacueerd. Verder zijn veertig binnenlandse vluchten geannuleerd, talloze scholen en kantoren gesloten en moeten honderden veerboten en vissersboten in de haven blijven.

Melor is al aan land gekomen. De tyfoon heeft de noordelijke punt van het eiland Samar getroffen. Er zijn windsnelheden tot 150 kilometer per uur mogelijk. Verder waarschuwen autoriteiten voor hevige regenval, die kan leiden tot overstromingen, hoge golven en aardverschuivingen. Melor bereikt naar verwachting later op de dag het dichtbevolkte eiland Sorsogon, zo'n 400 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Manilla.

Meteorologen zeggen dat Melor een erg ,,compacte tyfoon" is. Dat voorkomt mogelijk dat ook ver buiten het centrum van de tyfoon verwoestende effecten ontstaan. Het natuurverschijnsel volgt tot nog toe ongeveer dezelfde weg als de tyfoon Haiyan, die in 2013 bijna 8000 mensenlevens eiste.

De leiding van de nationale rampenbestrijding verwacht dat op een aantal plaatsen de stroom- en communicatievoorzieningen zullen uitvallen. Voor twintig provincies, waaronder het gebied rond de hoofdstad Manilla, heeft de meteorologische dienst een regen- en stormwaarschuwing uitgegeven.

Massale evacuaties op Filipijnen om tyfoon
Massale evacuaties op Filipijnen om tyfoon (Foto: ANP)