Jaarlijkse dopinggolf WK gewichtheffen komt op gang

heywoodu

Het WK gewichtheffen in het Amerikaanse Houston is net twee weken voorbij en dus is het geheel volgens traditie tijd voor de eerste dopinggevallen. De wereldgewichthefbond IWF heeft vier namen bekendgemaakt van deelnemers bij wie een plasje verboden middelen bevatte, maar medaillewinnaars zitten er (nog) niet bij. 

We beginnen met Mansour Abdulrahim al-Saleem uit Saoedi-Arabië, gelijk al niet de minste. In de klasse tot 56 kilogram, de lichtste van allemaal, werd de 27-jarige al-Saleem zesde in het trekken en de totaalstand. Hij werd betrapt op het gebruik van groeihormonen. 

In de klasse tot 62 kilogram was het twee keer raak, maar beide mannen mogen toch wel een stel mislukte dopeurs genoemd worden. De 29-jarige Moldaviër Ghenadie Dudoglo kwam niet verder dan plek 23 en 33 bij het trekken en stoten, goed voor de 31e plek in de totaalstand. Hij werd dit jaar zevende op het EK en pakte in 2013 EK-brons.

De Turkmeen Umurbek Bazarbayev deed het nog iets beter: de 34-jarige werd 11e en 25e op de twee onderdelen, goed voor plek zestien in de eindstand. Zijn loopbaan was wat indrukwekkender, met onder meer twee zesde plekken op de Olympische Spelen van 2004 en 2012. Op WK's werd hij twee keer vijfde en tussen 2012 en 2014 kwam hij om onbekende redenen twee jaar niet in actie. Zowel Bazarbayev als Dudoglo werden betrapt op het gebruik van anabole steroïden.

De laatste van de vier namen is wel bekend met de procedure die ze tegemoet gaat zien. Silviya Angelova hoorde in 2013 bij een enorme groep Azerbeidzjaanse gewichtheffers die betrapt en geschorst werden en kwam in april van dit jaar weer terug. In Houston liep ze voor de tweede keer tegen de lamp en dus is de kans groot dat we de nummer drie van het EK 2012 nu dan voorgoed kwijt zijn. De 33-jarige Angelova bakte er overigens bar weinig van. Waar ze in 2011 nog zevende werd op het WK kwam ze dit keer in de lichtste klasse, tot 48 kilogram, tot een weinig indrukwekkende 34e plek.

De vier dopinggevallen beloven een voorbode te zijn voor wat er nog te verwachten valt. Alle vier kwamen in actie tijdens de eerste 24 uur van het WK, dat tien dagen duurde. Als dit tempo doorgezet wordt zou het dus een fiks slagveld kunnen worden, met als gevolg de nodige wijzigingen in de uitslagen. Dat heeft dit keer extra gevolgen, want de olympische tickets worden voor een groot deel bepaald aan de hand van de uitslagen. Of er landen zijn die tickets kwijtraken is nog niet bekend.