AZ sluit af met gelijkspel

Maarten (rubbereend)

AZ Alkmaar heeft het Europese avontuur bemoedigend afgesloten. De ploeg van trainer John van den Brom voorkwam donderdag in de laatste groepswedstrijd van de Europa League op karakter een nederlaag bij poulewinnaar Athletic Bilbao: 2-2. Voor de Alkmaarse formatie bracht Vincent Janssen in de 88e minuut de niet onverdiende gelijkmaker op zijn naam.

AZ deed zichzelf in Spanje met een evenwichtige ruststand van 1-1 tekort. De Alkmaarse ploeg, met linksback Thomas Ouwejan als verdienstelijke debutant, maakte voor de rust een prima indruk. Het team van Van den Brom ving het veredelde B-team van Athletic Bilbao op eigen helft goed op en kwam er met vlotte combinaties snel uit. De bezoekers hadden echter te veel kansen nodig om tot scoren te komen. Met name Janssen was niet scherp genoeg in de afronding.

In de 26e minuut kwam AZ toch op voorsprong. Uit een voorzet van Ben Rienstra kopte Joris van Overeem raak (0-1). Vlak voor de pauze kwam Athletic Bilbao op gelijke hoogte uit een hoekschop waarbij de Alkmaarse defensie te passief verdedigde. Van dichtbij trof Kike Sola doel, 1-1.

Strafschop

Na de pauze lag de bal binnen een halve minuut bij AZ op de stip. Verdediger Derrick Luckassen kreeg een voorzet tegen zijn arm geschoten waarna Mikel San José de goedkope strafschop verzilverde, 2-1. AZ-doelman Gino Coutinho hield daarna zijn ploeg in de wedstrijd met een prima redding op een inzet uit de draai van Kike Sola.

Van de Alkmaarse ploeg ging in de tweede helft minder dreiging uit dan in het eerste bedrijf. Ook met Muamer Tankovic, Pantelis Hatzidiakos, de tweede debutant bij AZ, en Robert Mühren als invallers bleef de gelijkmaker lang uit. In de 88e minuut gebeurde er plotseling nog van alles in Bilbao. Eerst belandde de bal in dezelfde Spaanse aanval twee keer op de lat waarna Janssen in de counter verrassend toesloeg. De AZ-spits was in de extra tijd met een kopbal nog heel dicht bij de winnende treffer.

AZ sluit af met gelijkspel
AZ sluit af met gelijkspel (Foto: ANP)