Restaurants behouden sterren, 7 nieuwkomers

Redactie

Het culinaire niveau in Nederland is stabiel. Geen enkel restaurant met een of meer Michelinsterren verliest een ster. Zeven restaurants zijn beloond met een eerste Michelinster. Het aantal driesterrenrestaurants blijft gelijk. De Librije in Zwolle en De Leest in Vaassen behoren nog steeds tot de top. In totaal telt Nederland nu 107 restaurants met de felbegeerde 'étoile' van de Franse bandenfabrikant, een record.

Dat is maandag bekend gemaakt tijdens het jaarlijkse sterrengala van Michelin in Amsterdam.

Restaurant De Groene Lantaarn in Zuidwolde had een ster en heeft er een bijgekregen.

De zeven restaurants die bekroond zijn met één ster zijn restaurant De Heeren van Harinxma in Beetsterzwaag, Het Roode Koper in Ermelo, De Swarte Ruijter in Holten, Zarzo in Eindhoven, Joelia in Rotterdam, Aan de Zweth in Schipluiden en Strandlodge Winterswijk. De eerste drie zijn restaurants in een hotel.

In Joelia in Rotterdam is Mario Ridder chefkok. Hij had hiervoor De Zwetheul in Schipluiden, een tweesterrenzaak. Dat restaurant heet nu Aan de Zweth en heeft nu dus ook een ster in de wacht gesleept.

De Kromme Dissel in Heelsum heeft een record gebroken. Het is het enige Nederlandse restaurant dat 45 jaar lang onafgebroken een ster bezit.

De verdeling van de 107 sterrenzaken is: twee driesterrenrestaurants, twintig tweesterrenrestaurants en 85 eensterrenrestaurants.

In de nieuwe Michelingids staan ook 133 restaurants met een zogeheten Bib Gourmand. Dit zijn zaken waar de gast een driegangenmenu onder de 37 euro kan nuttigen, bestaande uit seizoensgebonden producten.

Restaurants behouden sterren, 7 nieuwkomers
Restaurants behouden sterren, 7 nieuwkomers (Foto: ANP)