Lancaster in het donker door overstroming

Redactie

Door overstromingen hebben tienduizenden huizen in de regio van Lancaster in West-Engeland geen elektriciteit en water meer. Volgens de BBC gaat het om de meerderheid van 40.000 huizen in en om Lancaster die naar verwachting pas maandagavond weer kan worden aangesloten op het stroomnet.

Ziekenhuizen in Lancaster en de plaats Carlisle draaien op noodaggegraten, omdat lokale elektriciteitcentrales onder water zijn komen te staan.

Honderden huizen in Noord-Engeland en Zuid-Schotland zijn onder water komen te staan door overstromingen na noodweer op zaterdag en zondag. Naar schatting viel er in 24 uur tijd meer dan 340 millimeter regen in Lake District, net onder de grens tussen Schotland en Engeland. Rivieren zijn buiten hun oevers getreden. Zeker duizend Britten zijn geëvacueerd.

In Londen is een negentigjarige man om het leven gekomen. Volgens de politie werd hij waarschijnlijk weggeblazen door een windstoot. In het westen van het Verenigd Koninkrijk is treinverkeer ontregeld door de overstromingen. Ook is er overlast voor het verkeer op belangrijke wegen, omdat de verkeerslichten het niet doen.

In het centrum van Lancaster stonden zondag lange rijen voor telefoonhokjes. In de rijen stonden vooral studenten die hun smartphone niet konden opladen en via de 'vaste lijn' familie wilden laten weten dat ze in veiligheid zijn.

Lancaster in het donker door overstroming
Lancaster in het donker door overstroming (Foto: ANP)