Motordeal Red Bull niet afhankelijk van Lotus

Nattekat

Volgens Red Bull-teambaas Christan Horner is de overeenkomst met Renault voor volgend jaar kogelvrij, zelfs als de overname van Lotus mislukt en de fabrikant in zijn geheel uit de Formule 1 verdwijnt. In Abu Dhabi onthulde Horner dat Red Bull een motordeal met Renault had gesloten voor 2016. Renault zelf is ondertussen ook bezig met een overname van Lotus om weer met een eigen team aan de start van een Grand Prix te verschijnen.

De toekomst van Red Bull was lange tijd onzeker. Door teleurstellende resultaten zei het team het contract met Renault dat nog tot 2016 liep op, maar vervolgens kon er geen vervangende motorleverancier worden gevonden. Na mislukte onderhandelingen met onder andere Mercedes en Ferrari was de enige uitweg die Red Bull nog had een hereniging met Renault. 

Renault stelde enkele eisen aan een nieuwe overeenkomst. De sponsordeals met Infiniti en Total leveren Red Bull meer dan genoeg om de motoren te betalen. Vanaf 2017 worden de inkomsten van de twee Renault-gerelateerde sponsoren gekort, waardoor Red Bull zelf meer aan Renault moet betalen. Het extra inkomen voor Renault zal het bedrijf helpen om een meerderheidsbelang in Lotus te verkrijgen.

De overname van Lotus is bijna rond, maar onderhandelingen met Bernie Ecclestone over de extra historische inkomsten waar het team recht op claimt te hebben kunnen een mogelijke spelbreker worden. Vermoed wordt dat er een laatste bod bij Ecclestone ligt en dat de deal niet doorgaat als deze wordt verworpen door de Engelsman, met mogelijk zware gevolgen voor Lotus.

Toch maakt Horner zich geen zorgen over het lot van zijn team: "Er is duidelijk enorm veel gebeurd de afgelopen weken. Ik ben niet vrij om te zeggen wat er precies is gebeurd, maar ik ben er zeker van dat alles goed gaat komen. Wat wel duidelijk is, is dat de situatie waar we in zitten duidelijk is en dat we een overeenkomst voor volgend jaar hebben. Ik zou graag willen zeggen wat die overeenkomst is, maar helaas mag ik dat niet."

Ondanks het feit dat Renault de motoren gaat leveren, bestaat er een kans dat deze niet onder het merk Renault gaat vallen, maar onder Nissan F1, om het gat tussen het team en de fabrikant te vergroten. Gevraagd naar deze geruchten, antwoordde Horner: "Ik ga niks bevestigen of ontkennen. Het wordt bekend gemaakt binnen een week."

Motordeal Red Bull niet afhankelijk van Lotus (Foto: Red Bull)
Motordeal Red Bull niet afhankelijk van Lotus (Foto: Red Bull)