Alonso bekritiseert beslissingen stewards

Nattekat

Fernando Alonso is niet te spreken over de beslissingen die de Formule 1-stewards maken, volgend op zijn drive-trough voor het incident met Pastor Maldonado in de eerste bocht tijdens de race in Abu Dhabi. Volgens de Spanjaard ontbreekt de consistentie die wel in andere klassen zoals het World Edurance Championship en de MotoGP wel aanwezig is, wat deze klassen leuker maakt om naar te kijken.

Bij de start van de wedstrijd kreeg Alonso een tik van Felipe Nasr, waardoor zijn McLaren oncontroleerbaar op de eerste bocht afkwam. Ondanks zijn pogingen om in te sturen, kon Alonso Maldonado niet meer ontwijken waardoor de twee in aanraking kwamen. Maldonado moest met een kapotte ophanging opgeven, maar Alonso wist de pit nog te bereiken voor reparaties. De Spanjaard was echter al zo ver achter geraakt, dat een kans op een goede klassering was verkeken.

Uiteindelijk wezen de stewards Alonso als schuldige aan van het ongeluk, waarvoor hij een drive-trorugh kreeg. Na de race uitte hij zijn onvrede over deze beslissing: "We geven het geluid van de motoren de schuld voor de teruglopende bezoekersaantallen langs de baan. De FIA moet echter kijken naar de andere categorieën zoals de MotoGP of het WEC en hoe succesvol ze zijn en hoe consistent ze zijn met het uitdelen van straffen. Ze moeten hun gezond verstand gebruiken. Om vandaag een drive-trough te krijgen na door een andere auto geraakt te zijn is best vreemd, of misschien uniek. Ik zie dit niet terug in het WEC of MotoGP, klassen die veel leuker zijn dan de onze."

Na zijn drive-trough viel er voor Alonso weinig meer te behalen, de Spanjaard overwoog zelfs om de race op te geven. Uiteindelijk finishte hij op een zeventiende plek, voor beide Manors. "We reden volgens mij twee ronden achter de rest van het veld en moesten banden, benzine en al het andere besparen. Ik zei 'jongens, we moeten plezier hebben, zo hard mogelijk gaan en kijken wat de limiet van de wagen is. Als we dan geen benzine meer hebben om de race uit te rijden, is het ok. Ik denk niet dat finishen de hoogste prioriteit heeft op een achttiende plek."

Alonso ging in de slotfase van de wedstrijd nog één keer naar binnen om nieuwe zachte banden onder de auto te zetten om een gooi te doen naar de snelste ronde. In zijn laatste ronde reed hij een 1:44.796, wat goed was voor een derde plek. Lewis Hamilton en Sebastian Vettel hadden eerder in de race al een 1:44.5 gereden, een tijd waar Alonso niet aan kon komen.

Alonso bekritiseert beslissingen stewards (Pro Shots/Zuma Sports Wire)
Alonso bekritiseert beslissingen stewards (Pro Shots/Zuma Sports Wire)