'Heidi, je moet nog een rondje!'

heywoodu

Zelden geziene taferelen zondag, bij de World Cup langlaufen in het Finse Ruka. Daar stond de laatste wedstrijd op het programma van de Ruka Triple, een achtervolging over 10 kilometer in de klassieke stijl. De starttijden werden bepaald aan de hand van de resultaten van de eerste twee 'etappes', vrijdag en zaterdag. Een actie van een van de podiumfavorieten deed denken aan schaatser Hilbert van der Duim, die in 1981 op het WK niet doorhad dat hij nog een rondje moest schaatsen.

Bij de vrouwen vertrok als eerste het Noorse duo Therese Johaug - de topfavoriet - en Ingvild Flugstad Østberg, vijf seconden voor landgenote Heidi Weng. Johaug was al snel vertrokken en werd niet meer bijgehaald, Østberg en Weng werden al vroeg vergezeld door Stina Nilsson en Ida Ingemarsdotter uit Zweden.

Het kwartet bleef lang samen, tot Weng de fout in ging. Op weg naar de doorkomst op 7,5 kilometer en bij het ingaan van de laatste ronde dacht de Noorse dat ze er al was. Ze draaide niet voor de laatste keer de ronde op, maar ging rechtdoor en ging in volle sprint op de finish af: "tweede!", zal Weng gedacht hebben, een uitstekend begin voor de vrouw die Johaug van de eindzege in de World Cup hoopt te houden. Al snel drong echter tot haar door dat ze een fout gemaakt had, want Østberg, Nilsson en Ingemarsdotter waren nergens te bekennen.

"Heidi, doorskiën!" (Bron: YouTube)

Volledig uitgeput en vol ongeloof stond Weng toch maar weer op en vervolgde ze haar weg. Wonder boven wonder verloor ze op de ski's nauwelijks tijd op haar directe concurrenten en bleef het bij de tijd die ze verloren had door na de 'finish' in de sneeuw te liggen. Als negende kwam Weng alsnog over de finish, waarna ze eerst een tijd getroost werd door haar landgenoten en vooral door Ingemarsdotter.

Ingemarsdotter troost een aangeslagen Weng, die haar kansen op de World Cup-eindzege al direct stevig zag slinken (Bron: YouTube)