'Serven in Bosnië willen zich afscheiden'

Redactie

President Milorad Dodik van de autonome republiek Srpska in Bosnië-Herzegovina heeft aangekondigd in maart een referendum te willen houden over het ongedaan maken van erkenning van het constitutioneel hof. De Verenigde Staten en Europese landen vrezen dat daarmee afscheiding van het gebied een stap dichterbij komt.

Dodik van de republiek Srpska, in het noorden en oosten van het land, reageerde zondag op een uitspraak van het Bosnische constitutioneel hof vorige week.

Dat hof bepaalde dat de republiek haar nationale feestdag van 9 januari moet verplaatsen naar 25 november. De Serviërs vieren in januari dat Srpska werd gesticht, terwijl de Bosniaken en Kroaten in de andere delen van Bosnië-Herzegovina in november vieren dat het land onafhankelijk werd van Joegoslavië in 1943.

Dodik reageerde gepikeerd op de uitspraak. 'Wij zetten dat besluit niet om. De rechter kan het vergeten', zei hij. Daarmee lijken er opnieuw spanningen te komen in het Balkanland. Na het uiteenvallen van Joegoslavië heeft de regio te kampen met etnische spanningen die soms uitmonden in geweld.

'Serven in Bosnië willen zich afscheiden'
'Serven in Bosnië willen zich afscheiden' (Foto: ANP)