Porsche en Audi met twee wagens naar Le Mans

Nattekat

Porsche en Audi zullen komend jaar met één auto minder aan de start van de 24 uur van Le Mans verschijnen als deel van een gezamelijke afspraak tussen de twee Volkswagen-dochterbedrijven, zo is door Audi naar buiten gebracht. De Duitse fabrikant noemt bezuinigingen als reden om niet met een derde auto aan de start zullen verschijnen, wat betekent dat er voor het eerst in tien jaar tijd geen drie Audi's deelnemen.

De knoop is vermoedelijk al doorgehakt in Bahrein, tijdens de seizoensafsluiter van het WEC-seizoen. Volkswagen, het moederbedrijf van zowel Porsche als Audi, gaat nog altijd door het stof door het voortdurende emissieschandaal dat twee maanden geleden aan het licht kwam. Het schandaal wordt door als vermoedelijke reden van de terugtrekking genoemd, maar dit wordt ontkend door de autofabrikant.

De beslissing komt als een klap voor Porsche, dat al onder andere Kevin Magnussen, Oliver Turvey en Mitch Evans overwoog als rijders van de eerder bevestigde derde wagen. Ook zal het winnende trio van vorig jaar hun titel niet kunnen verdedigen, aangezien Porsche de 24-uursrace won met de derde auto. Nico Hülkenberg kwam toen in actie met Nick Tandy en Earl Bamber. Met het verdwijnen van de derde wagen zullen alle drie de coureurs niet in actie komen.

Ook Nissan heeft bevestigd volgend jaar met slechts twee auto's naar Le Mans af te reizen. Toyota heeft nog geen bevestigingen naar buiten gebracht over de rijdersbezetting, maar zegt te denken over een derde wagen op Le Mans. Een toevoeging van een negende race aan de kalender lijkt dit echter te ontkrachten.

Porsche en Audi met twee wagens naar Le Mans (Pro Shots/Zuma Sports Wire)
Porsche en Audi met twee wagens naar Le Mans (Pro Shots/Zuma Sports Wire)