Swings wint schaatsmarathon in Hoorn

Redactie

Bart Swings heeft zaterdagavond in Hoorn de zesde schaatsmarathon voor de Marathon Cup gewonnen. De Belgische stayer demarreerde in de finale van deze wedstrijd om de Sjoerd Huisman Bokaal op het juiste moment en verraste iedereen op het Noord-Hollandse ijs. De Fransman Alexis Contin duwde zijn schaats als tweede over de finishlijn vóór Evert Hoolwerf.

Swings zette, nadat een ultieme vluchtpoging van Simon Schouten en Jouke Hoogeveen was mislukt, drie ronden voor het einde aan en bleef vooruit. Zijn aanval zorgde tevens voor chaotische taferelen in de omvangrijke groep achtervolgers. Onder anderen Gary Hekman verspeelde in het gedrang zijn kans op succes.

Bij de vrouwen zegevierde Francesca Lollobrigida. De Italiaanse, die dit seizoen ook al de marathon op de Jaap Edenbaan in Amsterdam won, bewees andermaal haar snelheid in de eindsprint. Ze bleef Bianca Roosenboom, net terug uit Taiwan waar ze meedeed aan de WK inline, en Janneke Ensing voor. De laatste bleef aanvoerster van het algemeen klassement voor de Marathon Cup.

Swings wint schaatsmarathon in Hoorn
Swings wint schaatsmarathon in Hoorn (Foto: ANP)