VN: rampen door klimaat eisten 600.000 levens

Redactie

Rampen die zijn veroorzaakt door klimaatveranderingen zijn in de afgelopen twintig jaar vaker voorgekomen dan daarvoor en hebben in die tijd aan meer dan 600.000 mensen het leven gekost. Dat heeft de VN-organisatie voor rampenbestrijding (UNISDR) maandag gemeld.

Volgens de organisatie zijn 606.000 mensen omgekomen door overstromingen, stormen en ander extreem weer. "Daarnaast raakten 4,1 miljard mensen gewond, dakloos of hadden noodhulp nodig", citeert The Economic Times uit een UNISDR-rapport dat maandag is gepubliceerd.

De organisatie maakt zich ook zorgen over toegenomen periodes van droogte, hittegolven of juist extreme kou.

Overstromingen
Overstromingen vertegenwoordigden 47 procent van alle weergerelateerde rampen. Driekwart van de 4,1 miljard mensen die door dergelijke rampen zijn getroffen, woonden in China of India, waar ze in dichtbevolkte gebieden extra kwetsbaar zijn. Ook Bangladesh, de Filipijnen en Brazilië worden relatief vaak getroffen.

Volgende week begint in Parijs de klimaattop en volgens de organisatie is het van groot belang dat dan goede afspraken worden gemaakt om de klimaatverandering een halt toe te roepen.

VN: rampen door klimaat eisten 600.000 levens
VN: rampen door klimaat eisten 600.000 levens (Foto: ANP)