Polen: geen 7.000 vluchtelingen

anoniem_22072019030306

Ging Polen eerder nog akkoord met het opnemen van 7.000 vluchtelingen, inmiddels waait er in Polen een andere wind. Bij de verkiezingen in oktober maakte Polen een ruk naar rechts. De nieuwe premier wil niks weten van het opnemen van vluchtelingen, meldt de Volkskrant.

Premier Beata Szydło zei maandag dat haar land niet bereid is om 7.000 vluchtelingen op te nemen. De vorige regering, onder leiding van het liberale Burgerplatform, ging daar nog akkoord mee. Maar volgens Szydło is de situatie veranderd na de terreuraanslagen in Parijs. Haar partij, het conservatieve Recht en Gerechtigheid (PiS), won in oktober op overtuigende wijze de Poolse parlementsverkiezingen.

Volgens Szydło is de veiligheidssituatie veranderd na de aanslagen in Parijs. 'De bestaande oplossingen zijn niet goed en wij zijn bereid om rond de tafel te gaan zitten en ze te bespreken.' Volgens de Poolse premier willen meer lidstaten van de Europese Unie de discussie over het migrantenbeleid heropenen en strengere regels invoeren.

Meteen na de verkiezingsoverwinning van PiS was duidelijk dat de toezegging van de vorige regering op losse schroeven stond. Partijleider en oud-premier Jarosław Kaczyński noemde de vluchtelingen die Europa overspoelen onder meer 'verspreiders van gevaarlijke ziektekiemen'. Kaczyński is de tweelingbroer van de in 2010 verongelukte oud-president Lech Kaczyński.