Blatter en Platini formeel in beklaagdenbank

Maarten (rubbereend)

De ethische commissie van de FIFA heeft maandag officieel de procedure geopend die moet leiden tot een definitieve beslissing over de beschuldigingen tegen voorzitter Sepp Blatter en vice-voorzitter Michel Platini. De wereldvoetbalbond maakte bekend dat de tuchtkamer van de ethische commissie de definitieve bevindingen van de onderzoekskamer heeft ontvangen en bestudeerd en heeft besloten de formele procedure te beginnen tegen de voetbalofficials, die worden verdacht van corruptie. De onderzoekskamer heeft om sancties gevraagd maar welke dat zijn, werd maandag niet bekendgemaakt.

Blatter en Platini krijgen nog de kans om zich te verdedigen en tegenbewijs in te dienen. De ethische commissie wil in december met een beslissing komen.

Beide voetbalbestuurders zijn al voor negentig dagen geschorst door de ethische commissie wegens een dubieuze betaling in 2011. UEFA-baas Platini ontving 1,8 miljoen euro van FIFA-preses Blatter, voor werkzaamheden die hij tussen 1999 en 2002 zou hebben verricht. Tegen Blatter loopt ook een strafrechtelijk onderzoek van de Zwitserse justitie naar fraude en omkoping.

Blatter

De Zwitser Blatter was sinds 1998 voorzitter van de FIFA. Hij werd deze zomer aanvankelijk herkozen, maar zag af van een nieuwe termijn door alle commotie over corruptie en omkooppraktijken binnen zijn bond. Kandidaat-opvolger Platini raakte vervolgens ook in opspraak.

Platini wil Blatter graag opvolgen maar wordt gedwarsboomd door de schorsing, waardoor de oud-international voorlopig niet als officiële kandidaat kan worden aangemerkt.

Blatter en Platini formeel in beklaagdenbank
Blatter en Platini formeel in beklaagdenbank (Foto: ANP)