Tot 16 jaar geëist om liquidatie Endstra

Redactie

Er is tot 16 jaar cel geëist tegen de drie mannen die terechtstaan voor betrokkenheid bij de liquidatie van 'de bankier van de onderwereld' Willem Endstra. Dat gebeurde donderdag voor de rechtbank in Amsterdam.

Endstra werd 17 mei 2004 voor zijn kantoor doodgeschoten. De Rus Namik Abassov die het Openbaar Ministerie (OM) ervan verdacht daadwerkelijk Endstra te hebben doodgeschoten, staat niet terecht. Hij overleed in maart 2012 in zijn cel aan een hersenbloeding.

De drie hebben vooraf de situatie verkend en geobserveerd als voorbereiding voor de moordaanslag op Endstra, stelt het OM. Ze zouden vluchtauto?s hebben geleverd en op de uitkijk hebben gestaan rond de liquidatie voor het kantoor van Endstra in Amsterdam.

Turkse neven
Een van de verdachten, Ziya G., kwam tijdens het proces niet opdagen. Hij is in Turkije en tot dusver voortvluchtig gebleven.

Twee van de drie verdachten die nu voor de rechter staan, de Alkmaars-Turkse neven Ali N. (31) en Özgür C. (35), zaten al veertien maanden in voorarrest, maar zijn alweer jaren op vrije voeten. Tegen hen werd 14 jaar geëist. Beiden ontkennen.

Zakenvriend
De Turk Ziya 'Pasja' G. (41) is altijd voortvluchtig gebleven. Hij wordt bij verstek berecht en heeft volgens het OM een meer bepalende rol gehad. De eis tegen hem is daarom 16 jaar.

De drie verdachten moeten zich ook verantwoorden voor het toen verwonden van de zakenvriend van Endstra, David Denneboom. Hij was bij Endstra toen die werd doodgeschoten.

Tot 16 jaar geëist om liquidatie Endstra
Tot 16 jaar geëist om liquidatie Endstra (Foto: ANP)