Renovatiedrang Van Gaal remt winst Man United

Maarten (rubbereend)

Manchester United is het nieuwe seizoen sportief redelijk begonnen, maar financieel zorgde de renovatie van het team onder leiding van coach Louis van Gaal voor aanzienlijk mindere resultaten dan een jaar eerder. De uitgaven aan salarissen stegen, terwijl de Engelse recordkampioen miljoenen verloor op de transfermarkt.

Manchester United boekte vorig kwartaal een nettowinst van 5 miljoen pond (7 miljoen euro), tegen 8,9 miljoen pond een jaar eerder. De verkoop van spelers zorgde voor een min van 7,4 miljoen pond, waar vorig jaar nog ruim 18 miljoen pond werd verdiend.

Man United haalde afgelopen zomer de bezem door de selectie, na het weinig succesvolle eerste seizoen onder leiding van Louis van Gaal. Daarin plaatste de club zich wel voor de voorronde van de Champions League, maar bleef de landstitel ver buiten bereik. In de zomer werd onder meer afscheid genomen van Robin van Persie en werden spelers als Matteo Darmian, Memphis Depay, Anthony Martial en Bastian Schweinsteiger aangetrokken.

Hogere omzet

De terugkeer in de Champions League zorgde dankzij stijgende recettes en groeiende tv-inkomsten wel voor een hogere omzet. Die ging met bijna 40 procent omhoog naar 123,6 miljoen pond. Daarbij verkocht de club ook meer shirtjes, sjaaltjes en andere parafernalia en namen de sponsorinkomsten toe. Hier stond een forse toename van de salarissen tegenover. Die gingen met een vijfde omhoog naar 59 miljoen pond.

De uitgaven aan nieuwe spelers kwamen vorig kwartaal uit op krap 50 miljoen pond. Dat was 6 miljoen pond minder dan een jaar eerder.

Renovatiedrang Van Gaal remt winst Man United
Renovatiedrang Van Gaal remt winst Man United (Foto: ANP)