Audi raakt achterop bij concurrentie

Redactie

Automaker Audi raakt qua verkopen verder achterop bij concurrenten als BMW en Mercedes-Benz. De dochteronderneming van Volkswagen wist afgelopen maand wereldwijd 149.000 auto's te verkopen. De verkoopplus van 2 procent viel echter in het niet bij de afzetgroei van de andere luxemerken.

Opvallend was de sterkere vraag naar Audi's in de Verenigde Staten. Juist daar kwam het schandaal met sjoemelsoftware aan het licht, maar dat schrok klanten niet af om een Audi aan te schaffen, getuige de verkooptoename van 17 procent. In de grootste markt China was juist sprake van een daling (min 3 procent).

Sinds januari bracht Audi mondiaal 1,5 miljoen auto's aan de man. Een stijging van 3,6 procent ten opzichte van de eerste tien maanden van 2014.

Nieuwe A4
Ter vergelijking: BMW verkocht tot en met oktober ruim 1,8 miljoen auto's en groeide twee keer sneller dan Audi. Mercedes leverde ruim 1,5 miljoen auto's, maar groeide weer twee keer sneller dan BMW. Ook in oktober was de afzetgroei bij de concurrenten sterker dan bij Audi zelf.

Om de verkopen aan te jagen, put Audi hoop uit de nieuwe A4. Die rolt langzaamaan van de band in de fabrieken in Duitsland en China en wordt een dezer dagen beschikbaar.

Audi raakt achterop bij concurrentie
Audi raakt achterop bij concurrentie (Foto: ANP)