Kramer wil geen 'softijs' op wereldrecordbaan Calgary

heywoodu

Jac Orie, de gedreven coach van schaatsploeg LottoNL-Jumbo, hield onlangs op zijn Twitteraccount een mini-enquête. 'Welk Nederlands record gaat er bij de komende wereldbekerwedstrijden in Canada en de Verenigde Staten als eerste aan?' legde hij zijn volgers voor. Begin deze week had 62 procent voor de 1000 meter gekozen en 38 procent voor de 500 meter. Hoe dan ook, Orie rekent komend weekeinde op de Olympic Oval in Calgary en een week later op de Utah Olympic Oval in Salt Lake City op het nodige vuurwerk.

De twee befaamde hooglandbanen, waarop alle huidige wereldrecords in de olympische disciplines zijn gereden, zorgen immer voor hoge verwachtingen in het schaatspeloton. Maar grootheid Sven Kramer bijvoorbeeld rijdt lang genoeg rond om te weten dat zowel in Calgary als in Salt Lake City de kwaliteit van het ijs meer dan eens te wensen overlaat. "Ik heb vaak genoeg meegemaakt, dat ik er heel erg gemotiveerd naartoe ging, omdat ik in topvorm was", legde de 29-jarige Fries uit. "Dan blijkt er echter softijs te liggen. Dat is natuurlijk zonde. Maar die omstandigheden heb je nu eenmaal niet in de hand."

Vorig seizoen veroverde Kramer in Calgary nog zijn zevende wereldtitel allround. Een gedroomd wereldrecord op de 5000 meter bleef echter uit, vooral ook omdat de ijskwaliteit beneden peil was. Als de voortekenen niet bedriegen, lijkt de Olympic Oval voor de eerste wereldbeker komend weekeinde beter geprepareerd. Tijdens de zogenoemde Time Trials reed de Noor Sverre Lunde Pedersen in het afgelopen weekeinde een officieus wereldrecord op de 3000 meter (3.34,66) en zette de Russische snelheidsduivel Pavel Kulizhnikov zowel op de 500 meter (34,27) als op de 1000 meter (1.07,60) wereldtijden neer. Volgens diverse waarnemers zou de wereldkampioen op de sprint weleens de eerste schaatser kunnen zijn, die op de 500 meter onder de magische grens van 34 seconden duikt.

"Maar als je iets te graag wil, dan komt het vaak niet", benadrukte stayer Jorrit Bergsma, die zowel op de 5000 meter als op de 10.000 meter (waarop hij olympisch en wereldkampioen is) de nodige aspiraties koestert. "Je hoort mij dus niet zeggen dat ik in Calgary of Salt Lake City even een wereldrecord ga rijden. Maar ik sluit het ook zeker niet uit. Zo'n wereldrecord moet eigenlijk op het juiste moment vanzelf naar je toe komen. Het is een kwestie van de vorm van de dag, van goede omstandigheden en van een beetje geluk. Ik wil er in Calgary sowieso hard voor gaan."

Kramer wil geen softijs in Calgary
Kramer wil geen softijs in Calgary (Foto: ANP)