Honkballers verliezen nipt van Cuba op Premier 12

heywoodu

De Nederlandse honkballers hebben woensdag hun tweede duel verloren in de Premier 12, een soort officieus WK waar de meeste landen zonder topspelers starten - spelers uit de beste competities mogen of kunnen niet meedoen. Cuba keek lang tegen een achterstand aan, maar won de wedstrijd in Taichung met 6-5. Maandag was het team van bondscoach Hensley Meulens het toernooi nog begonnen met een zege op gastland Taiwan.

Het was een emotionele dag voor Jair Jurrjens, de startende werper bij 'Team Kingdom of the Netherlands', de nieuwe geuzennaam van het Nederlands honkbalteam. Hij maakte niet alleen na ruim negen jaar zijn rentree op de heuvel bij Oranje, hij rouwde tevens om het overlijden van een voormalige teamgenoot en vriend en nam voor aanvang van de wedstrijd de gelegenheid een herdenkingswoordje te spreken. Jurrjens pitchte zes innings, waarin hij acht honkslagen toestond, maar ook zeven Cubanen uit wierp.

In de vierde inning liep het team van Meulens uit naar een voorsprong van 4-1, dankzij een homerun van Shawn Zarraga. Hij moest later met een handblessure de wedstrijd verlaten. In de zesde inning sloegen de Cubanen terug, mede door een homerun van Estayle Hernandez. De nummer drie van de wereld kantelde de stand naar 5-4 in hun voordeel. In de gelijkmakende slagbeurt trok Oranje de stand weer gelijk: 5-5, maar in de achtste inning slaagde Cuba er alsnog in werper Bayron Cornelisse te verschalken en het winnende punt over de plaat te brengen: 5-6.

De formatie van Meulens speelt donderdag zijn derde wedstrijd tegen Italië. Daarna volgen nog duels met Puerto Rico en Canada. De eerste vier uit de poule van zes plaatsen zich voor de kwartfinales.

Honkballers verliezen nipt van Cuba
Honkballers verliezen nipt van Cuba (Foto: ANP)