'Dopingtester moest uit hotelraam klimmen om lab Moskou te ontwijken'

heywoodu

Langzaam komen naast de grote lijnen ook meer details naar boven uit het 350 pagina's tellende rapport van de mondiale antidopingbond WADA over het onderzoek naar doping en corruptie binnen de Russische en mondiale atletiekwereld. 

Zo gaat één van de verhalen over een Russische dopingcontroleur die zijn verhaal deed richting de commissie. Hij moest wat monsters afnemen van atleten in Saransk, waar het trainingscentrum gevestigd is van de Russische snelwandeltoppers, waaronder veel kampioenen. "Tijdens mijn bezigheden in Saransk bestonden mijn problemen niet alleen uit de aanwezigheid van de politie. Terwijl ik het een en ander aan het uitleggen was gingen de agenten op zoek naar de urinestalen", aldus de controleur. "Een van de aanwezige coaches daar - die met zijn atleten al zeker twintig positieve tests op had geleverd - maakte het voor mij ook moeilijk. Hij belde het lab in Moskou en gaf zelfs de nummers van de flesjes met monsters door die daar de volgende dag aan zouden komen. Het lab wist dan wel wat er moest gebeuren, aldus die coach", waarbij de controleur lijkt te duiden op snelwandelcoach Viktor Chegin.

"Even later stonden de agenten voor mijn hotelkamer te wachten, klaar om mij en de monsters te begeleiden naar de trein richting Moskou. De politie daar was al op de hoogte van mijn aankomst en stond paraat om ervoor te zorgen dat de monsters daadwerkelijk bij het lab in Moskou terecht zouden komen. Dat was natuurlijk niet mijn bedoeling, dus heb ik de lichten en de tv in mijn hotelkamer aan laten staan en ben ik via het raam naar buiten geklommen om een andere trein te pakken. In Moskou moest ik moeite doen om de al wachtende politie te ontwijken en de monsters aan iemand anders te overhandigen, die dat na deze situatie nooit meer wilde doen. Dankzij hem kwamen de monsters uiteindelijk bij het lab in Lausanne aan en plotseling leverden ze vier positieve tests op. Omdat hij het niet meer wilde doen heb ik daarna nog wat monsters in mijn koffer verstopt en meegenomen naar Parijs, terwijl mijn moeder thuis dreigtelefoontjes kreeg waarvan ik zeker ben dat ze met deze situatie te maken hebben gehad", zo luidt het relaas van de anonieme maar nog altijd actieve controleur. 

De onderzoekscommissie prijst de enorme moeite die hij heeft moeten nemen om ervoor te zorgen dat de monsters in een niet-Russisch lab getest konden worden.