Brussel: banken bevoordelen is staatssteun

Redactie

Fiscale maatregelen die alleen banken bevoordelen zijn waarschijnlijk een vorm van staatssteun. Dat heeft de Europese Commissie vorig jaar april gezegd toen Nederland de commissie benaderde met algemene vragen over een nieuw type obligatie. Inmiddels is in Nederland een wet van kracht die dergelijke obligaties mogelijk maakt. Alleen banken komen in aanmerking voor fiscale korting.

NRC Handelsblad meldde dinsdag dat ING daaraan heeft meegeschreven. Brussel is niet geïnformeerd over de wet en de details ervan, laat een woordvoerder weten. "Wij staan in contact met de Nederlandse autoriteiten over de zaak."

Omdat de commissie niet is geïnformeerd kan nog niet worden vastgesteld of het hier gaat om illegale staatssteun, aldus de zegsman. In zijn algemeenheid geldt in dit soort kwesties dat de regelgeving niet wordt ingevoerd voordat de commissie die heeft goedgekeurd, aldus de zegsman. Als mocht blijken dat de wet niet door de beugel kan, kan de commissie een formeel onderzoek openen.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem schreef donderdag aan de Tweede Kamer dat Brussel eerder kritische kanttekeningen had geplaatst. De Tweede Kamer had woensdag opheldering geëist over de invloed van banken op wetgeving. "Het lijkt erop dat Dijsselbloem samenwerkt met de ING om de Europese Commissie om de tuin de leiden", zei Rik Grashoff (GroenLinks).

Brussel: banken bevoordelen is staatssteun
Brussel: banken bevoordelen is staatssteun (Foto: ANP)