Volkswagen onderuit op positieve beurs

Redactie

Het aandeel van de geplaagde Duitse autofabrikant Volkswagen ging woensdagochtend hard onderuit op de beurs in Frankfurt. Beleggers reageerden geschokt op de uitkomsten van een intern onderzoek, waaruit duidelijk werd dat nog eens 800.000 auto's uitstoot-onregelmatigheden vertonen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,5 procent hoger op 469,36 punten. De MidKap klom ook 0,5 procent, tot 698,64 punten. De beurzen in Parijs en Londen stegen tot 0,7 procent, terwijl de DAX in Frankfurt onveranderd was

Volkswagen (VW) kelderde 5,8 procent. Het concern schat de economische schade van de nieuwe affaire nu al op ongeveer 2 miljard euro. En voor het eerst zijn er ook benzine-auto's waar de uitstootwaarden niet correct zijn. Ook andere automakers stonden onder druk. VW-dochter Porsche raakte ruim 7 procent aan waarde kwijt. BMW zakte ruim 2 procent en PSA Peugeot Citroën verloor 1,9 procent.

Bedrijfsnieuws
ING klom meer dan 1 procent in de AEX. Het financiële concern zag de kwartaalwinst met bijna 15 procent stijgen. Inkomsten uit het belang in de voormalige verzekeringsdochter NN Group (Nationale-Nederlanden) stuwden het resultaat. NN, dat ook met cijfers kwam, steeg 0,2 procent.

Informatieleverancier Wolters Kluwer won ruim 2 procent na handhaving van de verwachtingen. DSM daalde 0,7 procent. De strategie-update waar het speciaalchemiebedrijf mee kwam was volgens analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen "niet zo spannend".

MidKap
In de MidKap toonde PostNL wat herstel met een winst van meer dan 3 procent. Het postbedrijf zag een dag eerder ruim een vijfde van zijn beurswaarde verdampen na tegenvallende vooruitzichten. Heijmans klom 2,5 procent. Het bouwbedrijf heeft in het derde kwartaal verdere verbetering gezien bij de woningbouw.

In Londen won grondstofbedrijf Glencore ruim 5 procent na een tussentijds handelsbericht. De Britse winkelketen Marks & Spencer klom bijna 4 procent na positieve kwartaalresultaten.

De euro was 1,0928 dollar waard, tegen 1,0952 dollar bij het Europese slot op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent duurder op 47,94 dollar. De prijs van Brentolie steeg ook 0,1 procent, tot 50,58 dollar per vat.

Volkswagen onderuit op positieve beurs
Volkswagen onderuit op positieve beurs (Foto: ANP)