Republikeinse debatten: eisen aan tv-zenders

anoniem_22072019030306

Het derde tv-debat tussen Republikeinse presidentskandidaten in de Verenigde Staten is de partij slecht bevallen. Het regende klachten over te kritische en suggestieve vraagstelling door de gespreksleiders van omroep CNBC. De Republikeinen gaan daarom eisen stellen aan tv-zenders die toekomstige debatten uitzenden.

Boegeroep vanuit het publiek en zelfs afkeurende reacties van kandidaten op het podium. De vragen die de CNBC-gespreksleiders in het chaotische tv-debat op 28 oktober stelden, vielen niet in goede aarde. Hoewel het debat 14 miljoen tv-kijkers trok, was de kritiek niet mals. Zo kreeg Donald Trump de vraag of zijn plannen niet in een sprookjesboek thuishoren. Marco Rubio kreeg een vraag met feitelijke onjuistheden over zijn beoogde belastingplannen. Ben Carson werd onder vuur genomen omdat hij - zonder zijn medeweten en goedkeuring - in een omstreden reclamefilmpje is te zien.

Furieus
Nog tijdens het debat namen Ted Cruz en Marco Rubio de vooringenomenheid van de media op de korrel. Reince Priebus, voorzitter van het Republikeinse partijbestuur, reageerde op Twitter furieus: 'CNBC moet zich schamen over hoe ze met dit debat zijn omgegaan', twitterde hij. Twee dagen na het debat zegde de Grand Old Party de samenwerking op met moederbedrijf NBC, voor een beoogd tv-debat op 26 februari in Houston.

Website Politico wist maandag al te melden dat onder de Republikeinse kandidaten een concept-brief rondgaat waarin eisen staan aan tv-zenders die de komende debatten organiseren. Zo willen de Republikeinen niet meer dat kandidaten elkaar onderling ondervragen. Ook mag de temperatuur in de debatzaal niet hoger zijn dan 19,5 graden. Verder zijn er opmerkingen over de vraagstelling en de spreektijd per kandidaat. De brief zou een initiatief zijn van de diverse campagneteams. 'Wij zorgen voor inhoud die 20 miljoen kijkers trekt. Dat is waardevol en de media worden rijk van ons', zegt presidentskandidaat Rand Paul. 'Daarom is het logisch dat we onderhandelen.'

In de loop van deze week ontvangen de betrokken tv-zenders de definitieve brief met eisen. Deze gelden overigens niet voor de zender FOX Business, die komende dinsdag het vierde tv-debat uitzendt. Erg bang voor FOX hoeven de Republikeinen sowieso niet te zijn; de zender staat als erg rechts en conservatief te boek. Om het debat op 10 november te promoten, zendt FOX Business nu zelfs een reclamefilmpje uit waarin de vloer wordt aangeveegd met CNBC.

Republikeinen stellen eisen aan tv-zenders
Ben Carson, Donald Trump en Jeb Bush tijdens een eerder tv-debat.