Nieuwe staatssecretarissen beëdigd

Redactie

Koning Willem-Alexander heeft dinsdagavond de nieuwe staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Sharon Dijksma, en de nieuwe staatssecretaris van Economische Zaken, Martijn van Dam, beëdigd. De plechtigheid was om 19.00 uur op Paleis Noordeinde in Den Haag.

PvdA-Tweede Kamerlid Van Dam volgt partijgenote Dijksma op, die doorschuift naar Infrastructuur. Dijksma komt op de plek van Wilma Mansveld, die vorige week opstapte naar aanleiding van de affaire rond de mislukte hogesnelheidstrein Fyra.

Dijksma krijgt hetzelfde pakket dat haar voorgangster ook had, dus het spoor en ander openbaar vervoer, luchtvaart en ook milieu. De staatssecretaris draagt dus geen taken over aan VVD-minister Melanie Schultz.

De oppositie had kritiek dat de minister te weinig op haar bordje zou hebben en Mansveld te veel. Het pakket van Schultz omvat mobiliteit (wegen), ruimtelijke ordening, nucleaire veiligheid, water, vaarwegen en havens.

Pittige klus

"Ik denk dat het een pittige klus wordt", aldus Dijksma, die verder aangaf "een aantal zaken te gaan verbeteren en tekortkomingen in het departement aan te pakken".

Dijksma kijkt met weemoed terug, zei ze. Voor Van Dam is Economische Zaken bekend terrein, want toen hij in 2003 in de Tweede Kamer begon deed hij de woordvoering bij EZ. "Het gaat over het eten op ons bord en het groen om ons heen", zei Van Dam dinsdag na zijn beëdiging over zijn nieuwe werkzaamheden.

Nieuwe staatssecretarissen beëdigd
Nieuwe staatssecretarissen beëdigd (Foto: ANP)