AEX iets hoger, PostNL onderuit

Redactie

De AEX-index in Amsterdam stond dinsdagmiddag licht in de plus. Elders in Europa toonden graadmeters iets van herstel na eerdere verliezen. Het aandeel PostNL ging op het Damrak fors onderuit nadat het bedrijf zijn strategische update bekendmaakte.

De AEX stond kort na de openingsbel op Wall Street 0,1 procent hoger op 465,16 punten. De MidKap daalde 1 procent tot 693,52 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stonden vlak. De DAX in Frankfurt verloor 0,2 procent.

PostNL kelderde 18,5 procent in de MidKap. Het postbedrijf gaat de komende jaren meer besparen om de aanhoudende krimp van de postmarkt te bestrijden. In de komende twee jaar worden echter niet meer banen geschrapt. Analisten spraken van "magere" vooruitzichten van het bedrijf.

AEX
Ook Fagron leverde bij de middelgrote fondsen fors aan beurswaarde in (min 11,4 procent). Het is niet geheel duidelijk wat de reden is voor de koersval. Geruchten over een mislukte overname en een kritisch rapport over de onderneming doen daarbij de ronde.

In de AEX was kabelaar Altice de sterkste stijger met een winst van 6,5 procent. Speciaalchemiebedrijf DSM won 2,6 procent na beter dan verwachte kwartaalcijfers. Shell klom 2,3 procent. Het olieconcern verwacht dat de olieprijzen voorlopig laag zullen blijven en gaat de kosten verder verlagen. Na de afronding van de overname van het Britse gasbedrijf BG wil Shell ook voor miljarden aan activiteiten verkopen.

In Frankfurt zat Volkswagen in het verdomhoekje na uitbreiding van het uitstootschandaal. Het aandeel van de automaker verloor 2,8 procent. Volgens de Amerikaanse milieudienst is de software waarmee gefraudeerd kan worden met uitstootwaarden ook geïnstalleerd in luxeauto's van de Volkswagen-dochters Porsche en Audi.

Euro
In Londen verloor Standard Chartered meer dan 8,5 procent. De Britse bank schrapt 15.000 banen en wil miljarden ophalen door aandelen uit te geven. De Zwitserse concurrent UBS, die ook met cijfers kwam, daalde in Zürich krap 5 procent.

De euro was 1,0956 dollar waard, tegen 1,1023 dollar bij het Europese slot op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,1 procent tot 47,09 dollar. Brentolie werd 1,7 procent duurder en kostte 49,60 dollar per vat.

AEX iets hoger, PostNL onderuit
AEX iets hoger, PostNL onderuit (Foto: ANP)