Vier turnsters delen WK-goud, Van Gelder zesde

heywoodu

Tijdens het WK turnen in Glasgow kende de finale van de brug met ongelijke leggers bij de vrouwen een zeer bijzondere ontknoping. Maar liefst vier dames eindigden met exact dezelfde score op de eerste plaats en dus moesten er niet één, maar vier gouden medailles uitgereikt worden. Een unicum was het niet, maar lang geleden wel: alleen in 1913 en in 1922 kwam het eerder voor.

De 16-jarige Chinese Fan Yilin was de eerste finaliste die een score liet noteren van 15.366 punten. Ze werd gelijk gevolgd door Viktoria Komova, de Russische wereldkampioene van 2011. Gabrielle Douglas haalde het net niet, maar haar Amerikaanse landgenote Madison Kocian en de Russische Daria Spiridonova kwam net als Fan en Komova tot 15.366 punten. Nadat de Britse Ruby Harrold de score niet verbeterde was duidelijk dat maar liefst vier vrouwen de wereldtitel op de brug bij mogen schrijven en dat er drie verschillende volksliederen achter elkaar zouden klinken. Alleen in 1913 en 1922 gebeurde iets dergelijks eerder: destijds wonnen beide keren op de ringen vier mannen WK-goud. 

Yuri van Gelder moest na een keurige oefening en een perfecte landing met 15.500 punten genoegen nemen met de zesde plek in de ringenfinale. Het goud was met 15.800 punten voor de Griek Eleftherios Petrounias, die onlangs zijn vader verloor en voor wie WK-deelname door een blessure lange tijd onzeker was. Zilver en brons was voor China, dankzij You Hao (15.733) en Liu Yang (15.700). Door het missen van een medaille is Van Gelder nog niet zeker van de Spelen. Daarvoor moet hij hopen dat Nederland zich volgend jaar op het olympisch kwalificatietoernooi bij de beste vier van de landenwedstrijd plaatst.

De Japanner Kenzo Shirai pakte net als in 2013 de wereldtitel op vloer. De nog altijd maar 19-jarige turner staat bekend om zijn enorme hoeveelheid schroeven in zijn sprongen en liet dat ook nu weer zien. Ondanks een klein foutje bij een landing leverde het Shirai 16.233 punten op, waarmee hij de concurrentie mijlenver voor kon blijven. Max Whitlock pakte namens Groot-Brittannië zilver (15.566), Rayderley Santana greep met 15.200 punten het brons en een olympisch ticket. 

Whitlock kende niet veel later zijn echte moment van glorie en wel op het paard voltige. De Brit was als laatste aan de beurt en haalde alles uit de kast, met succes. Zijn 16.133 punten waren genoeg om landgenoot Louis Smith (16.033) van het goud af te houden. Met 15.500 punten ging het brons naar Kazuma Kaya uit Japan en Harutyun Merdinyan, die Armenië de eerste WK-medaille ooit bezorgde. 

Bij de vrouwen onttroonde Maria Paseka uit Rusland de Noord-Koreaanse Hong Un-jong als wereldkampioene op sprong. De 15.666 punten van Faseka waren nipt genoeg om Hong (15.633) af te troeven. De Amerikaanse meerkampkampioene Simone Biles moest genoegen nemen met brons: 15.541 punten. Voor de Zwitserse Giulia Steingruber ging het helemaal fout. Haar eerste sprong leek medaillewaardig, maar bij haar tweede poging kwam ze verkeerd neer en leek ze haar knie ernstig te blesseren. De ernst van de blessure is nog onduidelijk, maar er kwamen berichten uit de turnhal dat Steingruber weer enigszins normaal rondliep.