Frankrijk houdt vol: Assad is het probleem, niet de oplossing

Redactie

De Syrische president Bashar al-Assad is het probleem en niet de oplossing van de crisis in Syrië. Dat zei de Franse president François Hollande vrijdag tijdens een bezoek aan Athene.

"We moeten een politieke oplossing zien te vinden", benadrukte Hollande. De Franse president sprak op een persconferentie samen met de Griekse premier Alexis Tsipras.

Staatshoofden van de Europese Unie hebben kritiek op de militaire interventie van Rusland in de burgeroorlog die al 250.000 mensen in Syrië het leven heeft gekost. Maar ze zijn er niet in geslaagd om het onderling eens te worden over de vraag of Assad een rol in het beëindigen van de crisis zou moeten hebben. Frankrijk heeft herhaaldelijk gezegd dat Assad niet moet worden betrokken in gesprekken hierover.

Nederland gaf bij monde van minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders eerder aan dat Assad 'niet meteen' weg hoeft. Na een bezoek aan Moskou door Assad zei de Russische president Vladimir Poetin dat de Syrische president bereid is tot gesprekken met rebellen.

'Assad is het probleem, niet de oplossing'
Frankrijk houdt vol: Assad is het probleem, niet de oplossing (Foto: ANP)