Baanrenner Hoogland sprint met 0,001 seconde naar goud

heywoodu

Jeffrey Hoogland heeft op het EK baanwielrennen in Grenchen op schitterende wijze het goud veroverd op de sprint. De Nederlander was in de eerste heat van de finale duidelijk de betere tegen de Duitser Max Niederlag, maar in de tweede manche was het een stuk spannender.

Niederlag verraste de 22-jarige Hoogland met een vroege aanval, maar de Nederlander kwam net op tijd op snelheid en knokte zich terug. Hij haalde de Duitser precies op het laatste moment in en kwam één duizendste van een seconde eerder over de streep dan zijn concurrent: goed voor 2-0 en dus het goud. 

Hoogland verloor gedurende het toernooi geen enkele wedstrijd. Hij was 's ochtends al de snelste in de kwalificatie, rekende vervolgens soepel af met de Ier Eoin Mullen en de Brit Lewis Oliva en stond zo in de kwartfinales. Daarin moest olympisch kampioen Jason Kenny er met 2-0 aan geloven en in de halve finale werd het ook tegen Damian Zielinski uit Polen 2-0. Hoogland werd eerder dit jaar op het WK nog vierde.

Ook bij de vrouwen was er Nederlands goud en wel voor vice-wereldkampioene Elis Ligtlee. Ook zij was de snelste in de kwalificatie, waarna ze won van de Poolse Urszula Los en de Oekraïnse Lyubov Basova. Tania Calvo Barbero uit Spanje ging in de kwartfinale met 2-0 onderuit en de Française Virginie Cueff kon in de halve finale ook geen heat winnen van Ligtlee. In de finale stond de Nederlandse dan tegenover Anastasiia Voinova - die wereldkampioene Kristina Vogel had uitgeschakeld - en ook de Russische was niet opgewassen tegen het geweld van Ligtlee: 2-0 en goud voor Nederland.

Kirsten Wild pakte zilver op de scratch. In de slotronden reed een groep van drie rensters weg, maar dankzij een grote inspanning van Wild werden ze nog net voor de finish teruggepakt. De Britse Laura Trott profiteerde optimaal van het werk van Wild en pakte goud, Roxane Fournier uit Frankrijk pakte achter wereldkampioene Wild het brons.