Verzetsmuseum vindt foto's geweld Indië

Redactie

Het Verzetsmuseum Zuid-Holland heeft een behoorlijk aantal dia's en foto's ontdekt waarop onder meer Indonesische doden door geweld zijn te zien in het toenmalige Nederlands-Indië. De foto's zullen worden getoond in het museum in Gouda.

Directeur Arjen van Wijngaarden laat weten dat een van de vrijwilligers van het museum de in totaal 179 beelden heeft ontdekt. Ze lagen "in een vergeten doos in ons depot", aldus Wijngaarden. Op één van de foto's zijn zes lijken te zien, liggend in een greppel. Het is op basis van de foto's niet te zeggen of de mannen slachtoffer zijn van een standrechtelijke executie of bijvoorbeeld zijn omgekomen tijdens gevechten.

Van Wijngaarden spreekt van "heel bijzonder" materiaal. "Over deze periode is nog maar heel weinig vrijgekomen", aldus de directeur.

De foto's zijn waarschijnlijk gemaakt in de omgeving van Bandoeng in de jaren '45-'49. Zo is onder meer het bekende Hotel Savoy-Homann erop te zien. Het instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies NIOD heeft de beelden volgens het Verzetsmuseum ingeschat als authentiek.

Verzetsmuseum vindt foto's geweld Indië
Verzetsmuseum vindt foto's geweld Indië (Foto: ANP)