SP: einde aan werken zonder loon

Redactie

Bijstandsgerichtigden die werken zonder loon. Daar moet een einde aan komen, vindt de SP. Tweede Kamerlid Sadet Karabulut dient daarvoor vrijdag een initiatiefwetsvoorstel in. Haar voorstel richt zich op het werk waar nu mensen met een bijstand voor worden ingezet terwijl er volgens de SP eigenlijk gewoon een loon zou moeten worden betaald.

Karabulut: 'Op dit moment moeten bijstandsgerechtigden in veel gevallen werkzaamheden verrichten die voorheen werden gedaan door iemand die voor dit werk een normaal salaris kreeg. Soms maken gemeenten winst over de rug van bijstandsgerechtigden.' Dat kan volgens Karabulut worden voorkomen door te toetsen of er sprake is van 'verdringing'.

Met de invoering van de Participatiewet hebben gemeenten meer mogelijkheden gekregen om onbetaalde krachten aan het werk te zetten. De initiatiefwet van de SP regelt dat gemeenten moeten toetsen of er betaalde banen verloren gaan bij werkzaamheden van bijstandsgerechtigden. Het voorstel richt zich niet op vrijwilligerswerk.

Scholing
Karabulut denkt dat werkzoekenden bij het vinden van een baan veel meer gebaat zijn bij individuele begeleiding en scholingsmogelijkheden. 'Repressie en gratis laten werken is niet het recept voor bestrijding van werkloosheid. De menselijke maat en investeren in echte banen zijn de juiste medicijnen.'

Karabulut verwacht dat een meerderheid van de Tweede Kamer het wetsvoorstel steunt. 'Alle partijen in de Tweede Kamer zijn tegen verdringing. In 2013 is er zelfs een motie aangenomen die staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) vraagt om maatregelen tegen verdringing te nemen. Deze maatregelen zijn tot op heden uitgebleven. Met dit initiatief geven we alsnog uitvoering aan de wens van een meerderheid van de Kamer.'

SP: einde aan werken zonder loon
SP: einde aan werken zonder loon (Foto: ANP)