WK Rugby - Zuid-Afrika eenvoudig langs Schotland

Frank (franklop)

Zuid-Afrika heeft zichzelf een goede dienst bewezen op het WK rugby in Engeland door in Newcastle van Schotland te winnen. De Schotten, met Tim Visser in de basis, hadden zeker in de eerste helft weinig in te brengen tegen de Afrikanen en verloren met 34-16. Beide landen hebben plaatsing voor de kwartfinale, met nog één duel te gaan in de groepsfase, nog wel in eigen hand.

Zuid-Afrika had vooraf maar één doel voor dit duel, namelijk winnen. Hun nederlaag tegen Japan eerder dit toernooi had de Afrikanen al in een benarde positie gebracht. Schotland merkte in de eerste helft direct dat de Springbokken voor hun laatste kans vochten, want ze zetten gelijk vol de druk erop. Dat leverde al snel een try op voor de Afrikanen via Bismarck du Plessis, die in een wirwar van mensen de bal op de grond wist te drukken. Via penalties van Handre Pollard wisten ze zelfs de voorsprong uit te bouwen naar 13-0.

Pas na een half uur wist Schotland via een penalty van Graig Laidlaw hun eerste punten op het bord te brengen. Nog voor rust liep de achterstand verder op na een try van JP Pietersen en leek het met 20-3 al een moeilijk verhaal voor Schotland te worden om vanavond al plaatsing zeker te stellen voor de kwartfinale. Tim Visser kon zich ook niet onderscheiden in de eerste helft op aanvallend gebied, wel wist hij tot twee keer toe een try van Zuid-Afrika te voorkomen door verdedigend, normaal zijn zwakke punt, sterk te zijn.

Na rust had Visser ook in aanvallend opzicht zijn aandeel. Na een rust van Duncan Weir, wist hij zijn pass te verlengen naar Tommy Seymour, die de stand met een try terugbracht tot 20-13. Dichterbij dan dat wisten de Schotten niet meer bij Zuid-Afrika te komen, die met enkele penalties en een drop-goal via Pollard hun voorsprong op meer dan één try hielden. Na 70 minuten was de wedstrijd gespeeld, nadat Bryan Habana via de linkerkant doorbrak en Zuid-Afrika de zege bezorgde.

Eerder op de dag won Japan eenvoudig van Samoa met 25-5 en hield daarmee zicht om zich voor het eerst in de historie te plaatsen voor de kwartfinale van het WK. Daarbij zijn ze echter wel afhankelijk van Schotland en Zuid-Afrika, die tegen respectievelijk Samoa en de Verenigde Staten moeten spelen. Als beide landen winnen dan zal de organisator van het volgende WK niet doorgaan.