Nederland heeft een nieuw buurland

MarcusViridis

Een gewichtige delegatie heeft onlangs een onafhankelijkheidsverklaring in Brussel afgegeven. Helaas moest dit via de post, want de Eurobobo's namen niet de moeite om zelf bij de poort te komen, maar wat de kersverse regeringsleiders betreft is het nieuwe buurland van Nederland een feit: de onafhankelijke vrijstaat Wonderland is geboren.

Vorige week dinsdag werd het plan al gepresenteerd aan de naburige Nederlandse gemeente Coevorden. "Het is een serieus plan, waar we al een tijdje mee bezig zijn", aldus de verzorger van de presentatie en een van de initiatiefnemers, Luca van Dinter.

Vrijstaat Wonderland komt voort uit Eurostaete. Dit was een project van de familie Beukeveld om op een opmerkelijk stukje grond, dat in handen van de familie is, een land te stichten. Helaas liep dit op de klippen. De nieuwe initiatiefnemers hebben soortgelijke plannen en de zegen van de familie om het alsnog voor elkaar te krijgen.

Het geclaimde stukje niemandsland tussen Duitsland en Nederland komt voort uit een grensconflict, waarbij beide landen niet dezelfde grenzen gehanteerd hebben. Kort gezegd komt het erop neer dat de grens eerder de contouren van een sloot volgde, waarbij de afspraak was dat de sloot in zijn geheel bij het voormalig koninkrijk Hannover behoorde.

Bij een grondtransactie maakte een notaris echter de fout te stellen dat de grens halverwege de sloot ligt. Na demping van die sloot ontstond er dus lange strook van ongeveer 500 meter lang en 6 meter breed, waar zowel Nederland als Duitsland geen claim op had. De familie Beukeveld stichtte hier later Eurostaete op.

Helemaal vlekkeloos verliep dit niet. Vooral de relatie met Nederland was moeizaam. Dingen liepen behoorlijk uit de hand toen de gemeente Coevorden een weg naar een industrieterrein dwars door het land probeerde aan te leggen. Een internationaal conflict was het gevolg. Gerard Beukeveld liet weten de weg eventueel op te blazen en stuurde nadat hij gearresteerd was geweest een halve oorlogsverklaring naar de toenmalige minister-president van het buurland, Jan Peter Balkenende: "U zult begrijpen dat mijn geduld nu op is en dat ik op basis van zelfverdediging bij een eerstvolgende overtreding ook tot geweld over ga".

Nu is dus op het gebied een nieuw land gesticht. Het is de bedoeling om ervoor te zorgen dat het land altijd door minstens een inwoner daadwerkelijk bewoond wordt, om de claim kracht bij te zetten. De eerste fysieke bewoner van de dunne strook is Rob Pietersen, die met een tot camper omgebouwde pick-uptruck de eerste dagen vult.

"Volgens Nederlandse regels ben ik illegaal aan het kamperen", aldus Rob. "Maar ja, dit is geen Nederland hè, maar onze vrijstaat. Als de politie komt, dan zie ik wel wat er gebeurt. We zijn absoluut niet op zoek naar confrontaties". 

Tussen Nederland en Duitsland (of beter gezegd: Pruisen) heeft zich eerder een dwergstaatje bevonden. Na een dispuut over een mijn tijdens het Congres van Wenen, werd besloten om tussen beide landen het condominium Neutraal Moresnet op te richten. De burgemeester van Kelmis was destijds het staatshoofd.