Barcelona slaat toe in slotfase

Redactie

Is er leven voor Barcelona zonder superster Lionel Messi? Lange tijd leek het antwoord op die prangende vraag dinsdagavond tijdens de tweede speelronde in de Champions League negatief. De thuiswedstrijd van de titelhouder tegen het moedige Bayer Leverkusen leverde echter alsnog een zwaarbevochten zege op: 2-1. Het was de eerste wedstrijd van de Spaanse kampioen zonder de Argentijnse grootmeester, die door een knieblessure langdurig is uitgeschakeld.

Zonder Messi durfde de markante coach Roger Schmidt van Leverkusen de strijd met Barcelona in Camp Nou volop aan te gaan. De Duitse ploeg begon al vroeg op de Spaanse helft agressief met storen, waardoor de befaamde opbouw en het subtiele combinatievoetbal bij de thuisclub snel werden ontregeld. Al in de tweede minuut kreeg Javier Hernández een grote kans namens de bezoekers. Doelman Marc-André ter Stegen redde bekwaam in de korte hoek.

De Duitse keeper moest tot aan de rust opvallend vaak in actie komen. De verdediging van Barça, met Gerard Piqué en Javier Mascherano bepaald niet in topvorm, bleek zeer kwetsbaar. Zo ook in de 22e minuut. Uit een hoekschop van Hakan Calhanoglu kon Kyriakos Papadopoulos van dichtbij raak koppen (0-1).

Wanhopig

Doelman Bernd Leno van Leverkusen had het in de enerverende eerste helft eveneens behoorlijk druk. Sandro Ramírez, voor de eerste keer in het basisteam van Barça in de Champions League, was de gevaarlijkste man. Hij had echter pech in de afronding. Ook Neymar (paal) kon niet tot scoren komen.

Na de pauze ging Barcelona, dat aanvoerder Andrés Iniesta in de 60e minuut geblesseerd zag uitvallen, een tikje wanhopig op jacht naar de gelijkmaker. Ramírez bleef echter kansen missen. Ook Leverkusen verzuimde enkele goede counters te verzilveren. In de slotfase kwam het toch nog goed voor het aandringende Barcelona dankzij treffers van Sergi Roberto en Luis Suárez.

In de andere groepswedstrijd tussen BATE Borisov en AS Roma (3-2) leidde de thuisploeg bij de rust al met 3-0. Filip Mladenovic zorgde voor 2-0 en 3-0 voor de winnende ploeg.

Barcelona slaat toe in slotfase
Barcelona slaat toe in slotfase (Foto: ANP)