BMC prolongeert wereldtitel, zilver Terpstra

Redactie

Wielerploeg BMC heeft de titel op het onderdeel ploegentijdrit zondag geprolongeerd op het WK wielrennen in Richmond. Het zestal van de Amerikaanse ploeg klokte op het 38,8 kilometer lange parcours een tijd van 42.07,97 en was daarmee 12 seconden sneller dan het Etixx-QuickStep van de Nederlandse wielrenner Niki Terpstra.

BMC en Etixx hielden het lang spannend tijdens de race. BMC pakte een voorsprong, maar kon die niet uitbreiden in het tweede deel van de race. Toch waren Rohan Dennis, Stefan Küng, Taylor Phinney, Silvan Dillier, Daniel Oss en Manuel Quinziato op de streep duidelijk te sterk voor de Belgische ploeg. Daarmee staat het onderling 2-2 wat betreft de titels in de ploegentijdrit. Etixx won in 2012 en 2013, BMC won daarna tweemaal.

"Het is lastig te begrijpen, ik ben sprakeloos. Dit is een belangrijk doel voor ons als team", zei Taylor Phinney van BMC. "Rohan Dennis was de motor. Hij was als een anker binnen de ploeg, maar dan één die je voortsleept."

Materiaalpech

Het Spaanse Movistar legde beslag op de derde plaats. De Duits-Nederlandse ploeg Giant-Alpecin werd, mede dankzij het beulswerk van Tom Dumoulin, vijfde.

LottoNL-Jumbo reed naar een knappe zesde plaats. De ploeg had zich tot doel gesteld op in de top-8 te rijden en slaagde daar ruimschoots in. Dat lag bepaald niet voor de hand na een vroege tegenslag. Jos van Emden kreeg na ongeveer tien kilometer materiaalpech en moest zijn teamgenoten laten gaan. Het vijftal - Robert Gesink, Wilco Kelderman, Tom Leezer, Maarten Tjallingii en de Belg Sep Vanmarcke - weerde zich echter krachtig en bleef snelle tijden klokken op de tussenpunten. Tegen de echte topploegen kwamen de renners van de Nederlandse equipe tekort, maar de prestatie is een fikse verbetering ten opzichte van vorig jaar. Toen werd de formatie veertiende.

Jens Mouris greep net naast de medailles: hij werd vierde met Orica-GreenEdge. Lars Boom werd met Astana achtste, Sebastian Langeveld en Dylan van Baarle reden met Team Cannondale-Garmin naar de twaalfde plaats. Stef Clement viel al vroeg uit, doordat hij in een put reed en niet verder kon. Zijn ploeg IAM Cycling werd dertiende.

BMC prolongeert titel, zilver Terpstra
BMC prolongeert titel, zilver Terpstra (Foto: ANP)