Kenianen winnen Dam tot Damloop

Redactie

De Keniaanse atleet Edwin Kiptoo heeft zondag de Dam tot Damloop gewonnen. De 22-jarige loper klokte op de tien Engelse mijl (16,1 kilometer) van Amsterdam naar Zaandam 45 minuten en 19 seconden in een wedstrijd die gekenmerkt werd door tegenwind in met name de laatste kilometers. Daardoor kon ook geen nieuw parcoursrecord worden gelopen. De Keniaan John Mwangangi werd tweede in 45.58, de Ethiopiër Yenew Alamirew eindigde als derde in 46.04.

Ook bij de vrouwen ging de zege naar Kenia. Joyce Chepkiriu liep in 51 minuten en 30 seconden van de hoofdstad naar de Zaanstreek. Haar landgenote Jackline Chepngeno was 4 seconden langzamer en werd tweede. De derde plaats ging naar de Ethiopische Dibabe Kuma met een tijd van 52.52.

Beste Nederlander bij de mannen was Tom Wiggers in 49.04. Joeri Wolf klokte 50.06, Michel Butter was met 50.25 de derde Nederlander die over de streep kwam op de Peperstraat in Zaandam. Kim Dillen werd bij de vrouwen negende in 56.35. Inge de Jong was vijf seconden langzamer en eindigde als tiende.

Kenianen winnen Dam tot Damloop
Kenianen winnen Dam tot Damloop (Foto: ANP)