Griekenland gaat weer naar de stembus

Redactie

Bijna tien miljoen stemgerechtigde Grieken kunnen zondag vanaf 06.00 uur weer naar de stembus. Zij kiezen een nieuwe regering nadat de linkse Alexis Tsipras (41) zijn functie als premier vorige maand na zeven vruchteloze maanden neerlegde. De stembureaus sluiten om 18.00 uur. De eerste prognoses worden twee uur later verwacht.

Circa een derde van de bevolking leeft in bittere armoede en bijna een vijfde kan volgens schattingen zelfs niet in voldoende mate in zijn voedselvoorziening voorzien. Geen enkele partij heeft daar een oplossing voor omdat het land, dat zo lang op te grote voet heeft geleefd, feitelijk onder curatele staat.

Tsipras ging met zijn partij in eerste instantie tegen de door de EU en schuldeisers geëiste hervormingen in. Tegen de verwachtingen in sloot hij in de zomer, na een omstreden referendum, alsnog een akkoord. Hij deed er vervolgens veel aan om andere partijen mee te krijgen om de plannen uitgevoerd te krijgen, tegen de wens van de hardliners in zijn uiterst linke partij. Daarom kwam zijn ontslag en de nieuwe verkiezingen, waarmee Tsipras het Europese eisenpakket opnieuw aan de kiezers voor wil leggen, alsnog als een verrassing.

Nieuwe Democratie
De Grieken kiezen 250 van de 300 parlementszetels. Het kiesstelsel beoogt een sterke regering en daarom krijgt de grootste partij vijftig zetels bonus. Zondag doen negentien partijen mee en de kans op eenvoudige coalitievorming is klein. Tsipras' Coalitie van Radicaal Links (Syriza) en de centrumrechtse Nieuwe Democratie (ND) zouden ongeveer gelijk opgaan. Maar beide met percentages die geen meerderheid opleveren.

De opkomst van Nieuwe Democratie in de peilingen wordt door analisten als een verrassing gezien. Veel Grieken zien die partij namelijk als onderdeel van het probleem dat het land überhaupt in de clinch met de Europese Unie bracht. Maar aan de andere kant heeft Syriza de belofte van verzet tegen de EU en de schuldeisers niet waar kunnen maken. Naar verluidt zien veel kiezers de 'oude garde' van de ND, met onvermijdelijke hervormingen en bezuinigingen, nu als enige realistische uitweg.

Griekenland weer naar stembus
Griekenland gaat weer naar de stembus (Foto: ANP)