Regenval zorgt voor chaotische race MotoGP San Marino

heywoodu

Marc Marquez heeft de Grand Prix van San Marino in de MotoGP gewonnen. De Spanjaard was de beste in een bizarre race, waar lichte regenval voor chaos op de hele baan zorgde. Marquez bleek het slimste en koos zijn motorwissels het beste uit, met zijn vierde zege van het seizoen als gevolg.

De start was voor polesitter Jorge Lorenzo, die Marc Marquez en Valentino Rossi achter zich aan kreeg. De Italiaan kon zijn Spaanse concurrenten echter niet lang volgen, waardoor Lorenzo en Marquez een gaatje konden slaan. Na een paar ronden begon het langzaam te regenen, wat ertoe leidde dat het halve veld de pitstraat in dook om van motor te wisselen. Lorenzo, Marquez en Rossi kwamen een ronde later binnen, Andrea Dovizioso - de regenspecialist van Ducati - bleef nog een ronde later buiten, maar dat bleek een ronde te lang. 

Na zo'n negen ronden had Marquez de leiding overgenomen van Lorenzo, terwijl Rossi inmiddels een flinke achterstand had. Naarmate de baan natter werd kwam Il Dottore echter toch snel dichterbij en na vier ronden had hij het gat met Lorenzo en Marquez volledig gedicht. 

Vijftien ronden voor het einde leek het toch weer wat droger te worden, wat resulteerde in de eerste gok: Loris Baz kwam naar binnen om opnieuw van motor te wisselen, dit keer met droogweerbanden. Het bleek goed uit te pakken voor de Franse debutant, die seconden per rondje sneller was. Met ruim tien ronden te rijden pakte hij in één ronde zelfs meer dan tien seconden op de drie koplopers, waarbij Baz van de twintigste plek als een mes door de warme boter door het veld ging en binnen de kortste keren bij de beste tien zat.

Met nog tien ronden te rijden was de kop in handen van het Yamaha-duo Rossi en Lorenzo, met Marquez op een klein gaatje. De Spanjaard liet echter zien slimmer te zijn dan de rest, want hij dook naar binnen terwijl zijn concurrenten doorreden. De Yamaha's reden wanhopig door, tot Lorenzo toch besloot om naar binnen te gaan. Niet veel later kwam ook Rossi naar binnen, maar voor Lorenzo ging het toen helemaal fout: de Spanjaard knalde hard onderuit en zag zijn race in het water vallen.

Na alle commotie had Marquez toch de leiding weer in handen, voor een slim rijdende Bradley Smith. Baz had zijn twintigste plek inmiddels ingeruild voor de derde plaats en leek hard op weg naar een enorme stunt. Dat was dan weer buiten Scott Redding gerekend, want ook de Brit was slim bezig geweest met de motorwissels. Hij was een stuk sneller dan Baz en met vier ronden te rijden kwam hij er dan ook zonder grote moeite voorbij. 

In de laatste ronden veranderde vooraan niet veel meer: Marquez lag ruim op kop en werd niet meer bedreigd, terwijl Smith naar zijn tweede podium ooit reed in de MotoGP. Redding hield de derde plek vast en pakte zo zijn eerste MotoGP-podium van zijn carrière. Baz haalde weliswaar het podium niet, maar werd met een sensationele vierde plek alsnog rijkelijk beloond. Rossi kwam als vijfde over de streep en deed uitstekende zaken in de strijd om de wereldtitel.

Loris Baz is dolgelukkig met zijn sensationele vierde plaats (Foto: Screenshot livestream)
Loris Baz is dolgelukkig met zijn sensationele vierde plaats (Foto: Screenshot livestream)