André Manuel wint de Poelifinario

Redactie

Cabaretier en muzikant André Manuel is dit jaar de winnaar van de Poelifinario, de cabaretprijs voor de theatermaker met het meest indrukwekkende programma van het seizoen. Hij krijgt de prijs voor zijn voorstelling 'Het geval apart'. Dat maakte de Vereniging van Schouwburgen en Concertgebouwdirecties (VSCD) maandag bekend in café Schiller in Amsterdam.

Volgens de jury dwingen zijn scherpe grappen en provocaties het publiek om stelling te nemen en goed na te denken wat men er zelf nu eigenlijk van vindt. "In zijn voorstelling beledigt hij op uiterst grappige wijze alles en iedereen waar men in deze tijd uit angst om te kwetsen met een grote boog omheen loopt." Het maakt zijn show daarmee "een schitterende ode aan het vrije woord".

In totaal waren vijf cabaretiers genomineerd voor de Poelifinario. Twee van hen, Micha Wertheim en Daniël Arends, lieten op voorhand al weten de prijs te weigeren. Arends gaf de nominatie terug omdat hij de Poelifinario "geen eervolle prijs" vindt. Wertheim hekelt de prijs vanwege de werkwijze van eerdere jury's. Bij de prijsuitreiking ging de jury hier niet al te diep op in. "We vinden het opmerkelijk, maar we hebben respect voor de argumenten van Wertheim en Arends en hoeven daar niet over in discussie."

Neerlands Hoop
Naast de winnaar en de weigeraars behoorden de damesduo's Plien & Bianca en De Bloeiende Maagden tot de kanshebbers voor de Poelifinario. De prijs is vernoemd naar een fictieve tropische vogel, die bedacht was door Toon Hermans.

Het mannenduo De Partizanen won de Neerlands Hoop, de VSCD-cabaretprijs voor de theatermaker met het grootste toekomstperspectief. "In één klap is het Nederlands cabaret een smakelijk sketchduo rijker", oordeelde de jury. "Snel, zeer geestig en met een hippe vormgeving schieten ze van scène naar scène, waarbij de uitspattingen van hun verwende generatiegenoten een terugkerend thema zijn."

De Partizanen, bestaande uit Merijn Scholten en Thomas Gast, wonnen in 2013 het Leids Cabaret Festival. Henry van Loon was ook in de race voor de Neerlands Hoop.

André Manuel wint de Poelifinario
André Manuel wint de Poelifinario (Foto: ANP)