Basketbalteam verliest van Macedonië op EK

Redactie

Het Nederlands basketbalteam heeft zondag bij de EK in Kroatië de tweede groepswedstrijd niet kunnen winnen. Oranje ging in Zagreb met 71-78 onderuit tegen Macedonië. De ploeg van bondscoach van Toon van Helfteren was zaterdag positief aan het toernooi begonnen met een krappe zege op Georgië (73-72).

Nederland, dat voor de eerste keer sinds 1989 weer deelneemt aan het EK, speelt dinsdag in Zagreb tegen Slovenië. Oranje speelt daarna nog tegen Kroatië (woensdag) en Griekenland (donderdag). De eerste vier van de zes ploegen in de poule gaan door naar de knock-outfase.

Van Helfteren beleefde zondag in Zagreb nog wel een persoonlijk jubileum. Het duel met Macedonië was zijn 85e interland als bondscoach van Oranje. Daarmee is Van Helfteren, die als speler al Nederlands recordinternational is, de voormalige recordhouder Ruud Harrewijn (84 interlands) gepasseerd.

Driepunters

Oranje was in het eerste kwart (20-19) goed opgewassen tegen Macedonië. In het tweede kwart (11-24) kwam de Nederlandse aanval echter te weinig tot scoren en dat leidde tot een flinke achterstand bij rust (31-43). Dankzij twee opeenvolgende driepunters van Arvin Slagter, een score van Henk Norel en een driepunter van Charlon Kloof kwam Oranje na de pauze terug in de wedstrijd (42-48).

Nederland was in het derde kwart beter op schot dan Macedonië (18-13), maar begon nog wel met een achterstand (49-56) aan het laatste kwart. In het vierde deel van de wedstrijd (22-22) gaf Macedonië, dat zaterdag met 65-85 verloor van Griekenland, de winst niet meer uit handen. In de Nederlandse ploeg haalden Nicolas de Jong (19 punten), Norel (10) en Slagter (10) de dubbele cijfers.

Basketbalteam verliest van Macedonië op EK
Basketbalteam verliest van Macedonië op EK (Foto: ANP)