Foto Aylan ingezet als wapen tegen onverdoofd slachten

MarcusViridis

Tussen alle partijen die de trieste aanblik van de verdronken Aylan misbruiken ten faveure van de eigen ideologische agenda, is het een Belgische politica gelukt om daar een nieuwe dimensie aan te geven. Nabilla Ait Daoud (N-VA) gebruikt de veelbesproken foto namelijk in haar strijd tegen onverdoofd slachten.

Hoewel moreel gezien de moslima volledig gelijk heeft in haar standpunt over verdoofd slachten, is in dit geval het middel dat zij gebruikt om haar gelijk te halen, nogal dubieus te noemen. Op haar blog scheef de Antwerpse schepen het volgende: "Neem nu de discussies over het onverdoofd slachten van schapen tijdens het offerfeest, de jaarlijkse discussie wordt weer volop gevoerd. En dan denk ik. Kijk naar die foto. Kijk ernaar en je weet wat je moet doen."

De rechtse politica maakt zich er sterk voor dat mensen een alternatief kiezen voor het offerfeest. "Doe een gift aan zij die het nu meer dan ooit nodig hebben. Kijk nog eens naar de foto en laat hem voor zich spreken."

Op Twitter is nogal fel gereageerd op de uitspraken van Ait Daoud. Sommige tweets spreken over 'lijkenprikkerij', anderen over 'ziek' en 'niveauloos'. Er zijn ook enkelingen die dit 'goed van haar' vinden. 

Het uit de context trekken van de bewuste foto is niet nieuw. Eerder werd de afbeelding met het lichaam van de ontzielde kleuter al gebruikt als symbool voor de vluchtelingencrisis. Aylan kwam om toen zijn familie een poging ondernam om vanuit Anatolië naar Europa te komen.