Rolstoelbasketbalsters onderuit in EK-finale tegen Duitsland

heywoodu

De Nederlandse rolstoelbasketbalsters nemen het in de finale van het Europees kampioenschap in het Britse Worcester op tegen Duitsland. De regerend paralympisch kampioen werd eerder op het toernooi al verslagen in de groepsfase: 58-37.

Het EK bij de vrouwen werd in 1974 voor het eerste gehouden met Duitsland als kampioen. Het duurde tot 1987 voor de tweede editie plaatsvond en ook in dat jaar won Duitsland. Het EK werd vervolgens elke twee jaar gehouden en vanaf 1989 - toen Nederland met 40-37 won - werden alle twaalf finales gespeeld tussen Nederland en Duitsland, vandaag dus voor de dertiende keer op rij. Oranje zegevierde in 1989, 1993, 1995, 1997 en 2013 en gaat nu voor de zesde titel. 

Vooral van nummer 15 Mariska Beijer mag weer veel verwacht worden. Ze is op het EK bijzonder goed op dreef en scoorde in de vorige zeven wedstrijden bijna 25 punten per wedstrijd, met 37 stuks in de groepswedstrijd tegen Groot-Brittannië als absoluut hoogtepunt. Beijer is de enige speelster op het toernooi met gemiddeld meer dan twintig punten per wedstrijd, Duitsland moet het vooral hebben van de 36-jarige Marina Mohnen. 

Vanaf 12.00 uur Nederlandse tijd is de wedstrijd hieronder weer live te kijken, inclusief Engels commentaar.

Update 13.47 uur

Het is de Nederlandse dames niet gelukt om voor de zesde keer de Europese titel te veroveren. Duitsland pakte voro de negende keer het goud in een finale waarin Nederland slechts bij vlagen echt wat in te brengen had. Na het eerste kwart ging Duitsland al met 22-10 aan de leiding door onder meer tien punten van Gesche Schünemann. Halverwege hadden de Orange Angels vier punten goedgemaakt, maar veel dichterbij kwamen ze niet.

De tweede helft stond in het teken van een geweldig optreden van Inge Huitzing, die onder meer dankzij twee schitterende driepunters tot 32 punten kwam. Vijf minuten voor het einde van het vierde en laatste kwart bracht Huitzing Nederland tot op vier punten, 56-60, maar dichterbij dan dat kwam Oranje niet meer. Duitsland liep verder uit en besliste het duel in de slotfase: 62-72.