Oranje zoekt nieuw geloof in Konya

Redactie

Het contrast is groot voor het Nederlands elftal. De geplaagde selectie van bondscoach Danny Blind stapte vrijdagavond in de stortregen op Schiphol in het vliegtuig voor een reis naar het binnenland van Turkije. In Konya, een van de meest religieuze Turkse steden, scheen zaterdag echter weer volop de zon. Die metamorfose zal het Nederlands elftal ook in sportief opzicht willen bewerkstelligen. Een overwinning of zelfs een gelijkspelletje zondag in de cruciale EK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije kan ervoor zorgen dat het chagrijn plaatsmaakt voor nieuw geloof in het volbrengen van de zo moeizame missie.

Blind heeft rechtstreekse kwalificatie voor het EK uit zijn hoofd gezet na de dramatische wedstrijd tegen IJsland (0-1). Oranje verloor donderdag in Amsterdam niet alleen Arjen Robben (met een blessure) en Bruno Martins Indi (rode kaart), maar ook het uitzicht op een plek bij de eerste twee in groep A. Drie nederlagen in zeven wedstrijden, elf verliespunten; dat zijn onwaardige cijfers voor de nummer drie van het laatste WK. En toch heeft het Nederlands elftal nog een reddingsboei. Zelfs de derde plek kan naar het fors uitgebreide EK in Frankrijk leiden.

Het Nederlands elftal kreeg op die rampzalige avond van 'IJsland-thuis' een onverwachte meevaller uit Konya, waar Turkije in blessuretijd de winst verspeelde tegen Letland (1-1). Daardoor staat Oranje nog steeds derde, met één punt voorsprong. In het rechtstreekse gevecht om plek drie ligt de druk daarom bij het gastland. De Turken hebben als speelstad bewust gekozen voor het relatief onbekende Konya, in het midden van het land. In Istanbul, voorheen de vaste thuisbasis, ontstonden vaak problemen met de supporters vanwege de rivaliteit tussen de topclubs Galatasaray, Fenerbahçe en Besiktas. Bij de bijna 1,2 miljoen inwoners van Konya, een stad waar in de brandende zon de ene na de andere moskee uit de grond wordt gestampt, is de liefde voor het vaderland wél vurig en onvoorwaardelijk.

Konya staat bekend als conservatief en gelovig, al lopen op straat net zoveel vrouwen in rokjes rond als met hoofddoeken. Alcohol is moeilijk verkrijgbaar en wie geen Turks spreekt, heeft handen en voeten nodig om te communiceren. De spelers van Oranje zullen in hun hotel ongetwijfeld de oproepen tot gebed hebben gehoord die vanuit de vele minaretten over de stad galmen. Zondag wacht een vijandige ontvangst in de volgepakte Torku Arena. Aan het Nederlands elftal de taak om de Turken stil te krijgen, net als twee jaar geleden tijdens het laatste bezoek. Dan gaat ook in sportief opzicht de zon weer een beetje schijnen.

Oranje zoekt nieuw geloof in Konya
Oranje zoekt nieuw geloof in Konya (Foto: ANP)