Nederlandse dames roeien naar WK-brons en Olympische Spelen

heywoodu

Op het WK roeien in het schitterende Aiguebelette zijn zaterdag de finales begonnen in de olympische disciplines, met op de eerste van twee finaledagen drie Nederlandse boten in de A-finales. Om 13.30 uur gaan Roel Braas en Mitchel Steenman voor de medailles in de mannen twee zonder, om 14.15 uur gevolgd door de 'Holland Vier' bij de mannen. Om 14.30 uur sluiten de Nederlandse dames in de dubbelvier de dag voor Oranje af.

De wedstrijden zijn live te zien op Eurosport en hier bij de NOS. Op FOK!sport houden we je uiteraard op de hoogte van de prestaties van de Nederlandse boten.

Update 13.40 uur

Roel Braas en Mitchel Steenman zijn er niet in geslaagd om in de twee zonder een medaille te pakken. Het eerste doel, een olympisch ticket, was met het bereiken van de A-finale wel gehaald, maar een plek bij de beste drie zat er op het Franse water niet in. Het goud ging naar de Nieuw-Zeelanders Eric Murray en Hamish Bond, die hun 58e zege op rij boekten sinds 2009 en nog altijd nooit verloren hebben. James Foad en Matt Langridge pakten in de Britse boot zilver, voor de Serven Milos Vasic en Nenad Bedik. Nederland eindigde ruim twee seconden achter het brons op plek vier. Dat is toch een prima prestatie, gezien het feit dat Braas - die eerder dit jaar zijn vader verloor - nog maar sinds kort samen roeit met Steenman, van wie de vaste partner Rogier Blink geblesseerd is.

Update 14.30 uur

Ook de Holland Vier is er niet in geslaagd om een medaille te veroveren in de mannen vier zonder, waar Nederland in 2013 nog de wereldtitel pakte. In de halve finales was het team nog sterk, maar in de finale maakten de mannen geen moment serieuze kans op de winst. Na 500 meter lag de boot derde, wat elke 500 meter een plek minder werd. Het gevolg was dat Harold Langen, Peter van Schie, Vincent van der Want en Govert Viergever na 2000 meter als zesde en laatste over de streep kwamen. Goud was er voor Italië, zilver ging naar Australië en de Britten pakten het brons.

Update 14.41 uur

De Nederlandse dames in de dubbelvier hebben na een fraaie race het brons gepakt. Nicole Beukers, Chantal Achterberg, Inge Janssen en Carline Bouw begonnen relatief rustig aan de race en lagen na 1500 meter nog op de vijfde en voorlaatste plek. Daarna kwamen ze echter snel opzetten en werden eerst Australië en vervolgens ook Polen ingehaald. Het goud ging verrassend naar de Amerikaanse dames, voor Duitsland. De derde plek voor de Oranje-equipe betekent ook dat de vrouwen zich hebben geplaatst voor de Olympische Spelen volgend jaar in Rio de Janeiro.