Ophef over executie verlamde Pakistaan

Redactie

De Pakistaanse autoriteiten worstelen met de executie van een deels verlamde man. Een rechter had gevangenisfunctionarissen volgens de BBC tot dinsdag de tijd geven om uit leggen hoe ze het doodvonnis wilden voltrekken, maar die deadline is gemist.

Abdul Basit werd zes jaar geleden ter dood veroordeeld vanwege een moord, maar houdt vol onschuldig te zijn. In de gevangenis liep hij een dwarslaesie op, hij zit in een rolstoel. Dat plaatst de autoriteiten in een lastig parket. In het land bestaan geen richtlijnen voor de executie van een invalide persoon.

Basit kreeg vanwege zijn conditie uitstel van executie. Hij had eigenlijk afgelopen maand opgehangen moeten worden, maar dat ging niet door. De man blijft wel in de dodencel zitten, maar zijn vonnis kan pas worden uitgevoerd als de gevangenisautoriteiten met een plan van aanpak komen.

Mensenrechtenorganisatie Reprieve hekelt het feit dat de executie lijkt door te gaan, terwijl daar geen richtlijnen voor zijn. De organisatie spreekt over een "akelig experiment met de strop".

Ophef over executie verlamde Pakistaan
Ophef over executie verlamde Pakistaan (Foto: ANP)