Deurwaarders: politieactie treft ons zwaar

sneakydesert

Dat de politie staakt en dat burgers hierdoor de klos zijn, is al een tijdje bekend maar vanaf nu zijn ook deurwaarders en schuldeisers aan de beurt. Naar eigen zeggen worden ze in hun werk ernstig benadeeld doordat agenten niet meer mee gaan bij bezoeken aan huis. Dat betoogde een aantal deurwaarders bij de rechter in Den Haag.

Met een kort geding eisen ze dat de actie stopt, zodat de politie weer met de deurwaarders mee kan. Donderdag doet de rechter een uitspraak.

Deurwaarders zijn zonder politiebegeleiding niet gemachtigd om deuren te openen. Per dag zijn er zo'n vijftig ontruimingen, waarvan volgens de deurwaarders verreweg de meesten op dit moment niet doorgaan.

De deurwaarders lijden daardoor zelf schade, maar dat geldt ook voor schuldeisers. Zo kan het zijn dat bijvoorbeeld huurschulden oplopen of dat iemand zijn alimentatie niet krijgt. Hoe hoog die schade ongeveer is, bleef overigens onduidelijk.

Schrijnende gevallen
De politiebonden zeggen dat de actie gewoon binnen het recht om te staken valt. Ze zeggen dat agenten toch al niet veel mogelijkheden hebben om te staken door de aard van het politiewerk. De politie komt wel gewoon als de veiligheid van de deurwaarder in het geding is.

Volgens de bonden kan het zelfs zo zijn dat deze staking ertoe leidt dat agenten in de toekomst niet meer automatisch meegaan met deurwaarders, als nu blijkt dat het vaak ook zonder kan.