Plasterk: geheime dienst is niet verwoest

Redactie

De bezuinigingen op de inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD hebben niet geleid tot 'een verwoesting of het uitkleden van de dienst'. Ook is er geen sprake van een 'brain drain', het massale vertrek van goed opgeleide mensen. Dat is onzin, zei minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) woensdag in de Tweede Kamer.

Hij reageerde op de felle kritiek van de oppositie op 'het jojobeleid' met de AIVD. De miljoenenbezuinigingen zijn inmiddels teruggedraaid, maar de gevolgen zijn nog jaren voelbaar en hebben risico's voor de operationele inzet, meldde de Algemene Rekenkamer in mei. De oppositie wilde dat Plasterk toegaf dat het kabinet fout zat en tegelijk garanties dat dit niet opnieuw zou gebeuren.

De minister erkende dat grote ingrepen in het budget van de geheime dienst niet goed zijn, zowel veel geld eraf als opeens veel geld erbij. Hij wees erop dat de AIVD sinds 2000 is verviervoudigd en dat een reorganisatie en de bezuiniging van 23 miljoen euro moest leiden tot meer doelmatigheid.

Thalys
Een andere voorgenomen bezuiniging is afgeblazen vanwege de toegenomen risico's door activiteiten van extremistische moslims. Het budget van de dienst bedraagt nu 213 miljoen euro en zal verder stijgen naar 230 miljoen euro.

Met name de PvdA en SP willen dat Europese inlichtingendiensten nog beter met elkaar samenwerken en informatie delen. De partijen verwezen naar de verijdelde aanslag in de Thalys. Franse inlichtingendiensten hadden de verdachte in het vizier maar toch kon hij in België met zware wapens de trein in komen. Plasterk zei dat de geheime diensten wel goed samenwerken. Ook bestaat er een kopgroep van diensten in Europa die nog beter op elkaar zijn ingespeeld.

Tot nu toe is er één veroordeling in een terrorismezaak en lopen er negentig strafrechtelijke onderzoeken. Daarbij zijn 145 verdachten betrokken. Circa 210 Nederlanders zijn naar het strijdgebied vertrokken. Van hen zijn er ongeveer veertig gesneuveld en 35 teruggekeerd in Nederland. Dat betekent dat er ongeveer 130 Nederlanders nu actief zijn in het strijdgebied, aldus minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie).

Plasterk: geheime dienst is niet verwoest
Plasterk: geheime dienst is niet verwoest (Foto: ANP)