Estafettedames met Schippers naar WK-finale, mannen gehinderd en klaar

heywoodu

De Nederlandse vrouwen hebben zich op het WK atletiek in Beijing geplaatst voor de finale van de 4x100 meter. Nadine Visser, Dafne Schippers, Naomi Sedney en Jamile Samuel snelden in hun heat naar de derde plek achter de VS en Trinidad & Tobago. Ondanks een matige 100 meter van Schippers kwam Nederland tot een tijd van 42,32 seconden, een nieuw Nederlands record. De snelste tijd was met 41,84 voor Jamaica, met wereldkampioene Shelly-Ann Fraser-Pryce in de gelederen. Ook Groot-Brittannië was sneller dan Nederland.

De Nederlandse mannen haalden de finale niet. Ondanks de afwezigheid van kopman Churandy Martina kwamen Solomon Bockarie, Patrick van Luijk, Liemarvin Bonevacia en Hensley Paulina tot 38,41 seconden, niet ver boven het Nederlands record. Het leverde echter slechts de zesde plek op in de sterke serie, waarin Jamaica met 37,41 de snelste was. Dat gebeurde echter niet helemaal eerlijk, want bij de tweede wissel was het Asafa Powell die Bonevacia flink hinderde. Of dat een gevolg gaat krijgen is nog niet bekend.

Frankrijk, China, Antigua & Barbuda en Canada waren eveneens sneller dan Nederland, dat alleen het niet aan de finish komende Zuid-Afrika achter zich hield. Het Amerikaanse dream team met Trayvon Bromell, Justin Gatlin, Tyson Gay en Michael Rodgers snelde naar 37,91 seconden, maar vooral Gatlin kende flink wat problemen op zijn 100 meter.