Verkerk wint brons op WK judo

Redactie

Judoka Marhinde Verkerk heeft vrijdag voor het eerste succes van de Nederlandse ploeg op de WK in Astana gezorgd. Ze versloeg de Poolse Daria Pogorzelec in de strijd om het brons van de klasse tot 78 kilogram.

De 29-jarige Verkerk vierde in Kazachstan haar eerste bronzen medaille op een WK. Ze won in 2009 voor eigen publiek in Rotterdam al eens goud en greep in 2013 in Rio de Janeiro de zilveren plak.

De regerend Europees kampioene verloor in de kwartfinales het uitzicht op een tweede individuele wereldtitel. Ze was niet opgewassen tegen Audrey Tcheumeo, de nummer twee van het vorige WK uit Frankrijk. Daarvoor was won ze vrij eenvoudig van de Spaanse Laia Talarn en Sarah Mazouz uit Gabon.

Verkerk herstelde zich met een zege op de Britse Gemma Gibbons in de herkansing en won vervolgens ook de strijd om brons van de Poolse Pogorzelec.

Kim Polling slaagde er in de klasse tot 70 kilogram niet in om eremetaal te veroveren. In de herkansing verloor ze van de Française Fanny Estelle Posvite na een armklem. Bij de mannen strandden Guillaume Elmont en Noël van 't End in de categorie tot 90 kilogram al in de achtste finale.

Verkerk wint brons op WK judo
Verkerk wint brons op WK judo (Foto: ANP)